درصد بالايي از امواج راديويي فرازميني در [مراکز فعال کهکشاني] توليد ميشوند. حدود 90% امواج راديويي از مرکز کهکشان راه شيري و با فرکانس يك گيگاهرتز قابلرصد هستند. اين امواج ناشي از برخورد الکترونها و پروتونها داراي انرژيهاي بالا و سرعتهاي نسبيتي (سرعتهاي نزديك به سرعت نور) با بقاياي بهجا مانده از انفجارهاي ابرنواختري است. بيشتر 10% باقي مانده نيز در اثر انتشار حرارتي ابرهاي سنگين هيدروژني که توسط [امواج فرابنفش] ساطع شده از ستارگان بسيار پرجرم يونيزه شدهاند (مانند سحابي خرچنگ) به وجود ميآيند. بنابراين ميتوان نتيجه گرفت که ستارگان بسيار پرجرم که به دليل مصرف سريع سوخت هستهاي خود عموما طول عمر کوتاهي نيز دارند، عامل اصلي توليد امواج راديويي در کهکشان راه شيري هستند.
ميزان درخشندگي [کهکشانهاي مارپيچي] در تصاوير راديويي رابطه مستقيمي با نرخ تولد ستارگان جديد در آنها دارد. به عنوان مثال، نرخ تولد ستارگان در کهکشان M82، که حدود 12 ميليون سال نوري از زمين فاصله دارد، 10 برابر نرخ تولد ستارگان در کهکشان راه شيري است و به همين نسبت هم در تصاوير راديويي از درخشندگي بالاتري برخوردار است. از سوي ديگر، کهکشانهايي که ستارگان جديد در آنها يا به ندرت به وجود ميآيند و يا اصلا ستاره تازهاي در آنها متولد نميشود (مانند [کهکشانهاي بيضوي]) در طول موجهاي راديويي تقريبا ديده نميشوند.
با وجود اينکه کهکشانهايي که منابع توليد ستارگان جديد هستند در جهان به وفور يافت ميشوند، اما اين کهکشانها منابع اصلي امواج راديويي محسوب نميشوند و تنها 1% امواج راديويي فرازميني را به خود اختصاص ميدهند.
قويترين منبع راديويي نزديک به زمين، کهکشان [دجاجه A] است که در فاصله Mpc 211 معادل تقريبي 700 ميليون سال نوري از زمين واقع شده است. کهکشان دجاجه A از دو هسته بزرگ که در فاصله 5500 سال نوري از يکديگر قرار گرفتهاند و احتمال ميرود زماني هسته دو کهکشان مجزا بودند که در اثر تصادم ترکيب شدهاند، تشکيل شده است.
|
شكل 4 - کهکشان دجاجه A؛ منشا امواج راديويي اين كهكشان شتاب گرفتن الكترونهايي است كه با سرعتهايي نزديك به سرعت نور از دو هسته كهكشان خارج شده و در دام ميدان مغناطيسي آن گرفتار ميشوند (عكس از رصدخانه ملي نجوم راديويي) |
کشف امواج راديويي قوي اين کهکشان در سال 1954 حيرت دانشمندان را برانگيخت. طول بزرگترين قطر اين کهکشان در تصاوير اپتيکي حدود 450،000 سال نوري است اما تصاويري که در طول موج راديويي از آن تهيه شده است، قطر کهکشان را چندين هزار سال نوري بيشتر نشان ميدهد.
جرم اين کهکشان بيش از 100 تريليون برابر جرم منظومه شمسي است. اما تشعشعات راديويي دجاجه A مربوط به ستارگان بيشمار آن نميشود، بلکه مرکز انتشار اين امواج دو نقطه که در فاصله 160،000 سال نوري از دو سوي کهکشاني که در تصاوير اپتيکي ديده ميشود، است. اين کانونهاي توليد و انتشار امواج راديويي به وسيله تلسکوپهاي اپتيکي قابل رصد نيستند. آنها ابرهايي از پلاسماي داغ هستند که در آن الکترونها تحت تاثير ميدانهاي مغناطيسي بسيار قوي با سرعتهايي نزديک به سرعت نور در حرکتند. گمان ميرود اين ابرهاي پلاسمايي در اثر فوران ذرات باردار از مرکز کهکشان به وجود آمده باشند.
در مرکز اين کهکشانها معمولا سياهچالههاي بسيار عظيمي قرار گرفتهاند که در اطراف آنها لايههايي از گاز تشکيل شده است. در اثر فروافتادن مواد به درون سياهچاله، انرژي بسيار زيادي به صورت انرژي گرانشي آزاد ميشود. بهعلاوه، اصطکاک ميان لايههاي گازي اطراف سياهچاله موجب بالا رفتن دماي ذرات و فورانهاي عظيم ماده و انرژي و توليد ميدانهاي مغناطيسي بسيار قوي ميشود. اين جتهاي پر انرژي در جهت عمود بر صفحه کهکشان- که به دليل وجود ماده کمتر، مقاومت کمتري نيز وجود دارد- به بيرون پرتاب ميشوند و در نهايت، در دو سوي کهکشان تشکيل ابرهاي پلاسمايي ميدهند.
جرم سياهچاله موجود در مرکز کهکشان دجاجه A حدود يک ميليارد برابر جرم خورشيد تخمين زده ميشود و در حقيقت عامل اصلي توليد و انتشار امواج راديويي در اين کهکشان محسوب ميشود.
|