خورشيد يک ستاره نسل سوم است که بر اساس يک نظريه قوي، شکلگيري آن ممکن است در اثر امواج پراکنده شده حاصل از شکلگيري يک يا چند [ابرنواختر] كه منجر به فشرده شدن غبار ميانستارهاي شده، به وجود آمده است. منشا شکلگيري اين نظريه، کشف وجود مقادير فراواني از عناصر سنگين در منظومه شمسي مانند طلا و اورانيوم بود. اين عناصر به شکل قابلقبولي ميتوانند از واکنشهاي هستهاي گرماگير يک ابرنواختر توليد شده باشند و يا در جريان تغييرات هستهاي از طريق جذب نوترون در داخل يک ستاره غول پيکر نسل دوم توليد شده باشند.
مشاهدات از روي زمين نشان داده است که مسير حرکت خورشيد در آسمان در طي يک سال دائماً در حال تغيير است، به صورتي که اگر در طي يک سال هر روز در ساعت و دقيقه معيني از خورشيد عکسي گرفته شود و سپس نتايج تمام عکسها در قالب يک عکس کنار هم قرار داده شود، مشاهده خواهد شد که مسير حرکت خورشيد شبيه به عدد 8 انگليسي است. آشکارترين تغيير در مسير حرکت خورشيد در آسمان در طي يک سال، تغيير زاويه 47 درجهاي آن بين شمال و جنوب (به دليل کج بودن 5/23 درجهاي محور زمين نسبت به خورشيد) است که همين امر، اصليترين عامل پيدايش فصول در زمين محسوب ميشود. همچنين، طبق قانون دوم كپلر به دليل بيضوي بودن مدار حرکت زمين به دور خورشيد، هنگامي که زمين در مدار خود به خورشيد نزديک ميشود، بر شتاب حرکت آن افزوده شده و با دور شدن از خورشيد از سرعت آن کاسته ميشود.
خورشيد از نظر ميدان مغناطيسي يک ستاره فعال محسوب ميشود و داراي قطبهاي مغناطيسي بسيار قوي و متغيري است که هر سال تغيير ميکنند و هر 11 سال جاي آنها به کلي عکس ميشود. با استفاده از مدلهاي شبيهسازيشده رايانهاي و با در نظر گرفتن سير تکامل و نابودي ستارگان تخمين زده ميشود که تا به حال در حدود 57/4 ميليارد سال از عمر خورشيد سپري شده است و تقريباً ميتوان گفت خورشيد در نيمه عمر خود قرار دارد.
تخمين زده ميشود که حدود 59/4 ميليارد سال پيش، از همپاشي سريع يک ابر مولکولي هيدروژني عظيم باعث پيدايش خورشيد يعني پيدايش يک ستاره نسل سوم شد که اين ستاره جوان در يک مدار تقريباً دايرهايشکل گردشش را به دور مرکز کهکشان راه شيري آغاز کرد؛ گردشي که هر يک دور آن 26000 سال نوري است.
خورشيد در حال حاضر تقريباً در دوران ميانسالي خود به سر ميبرد و نيمي از عمر خود را سپري کرده است. اين ستاره با سرعتي باور نکردني جرم را در هسته خود به انرژي تبديل ميکند؛ يعني در هر ثانيه بيش از 26/4 ميليون تن ماده در هسته خورشيد به انرژي تبديل ميشود که اين امر موجب درخشندگي و پرتوافشاني شديد خورشيد ميشود. با توجه به سرعت تبديل جرم به ماده در خورشيد، ميتوان اينگونه نتيجه گرفت که تا به امروز خورشيد جرمي معادل با 100 برابر جرم زمين را به انرژي تبديل کرده است. خورشيد از آغاز شکلگيري چيزي در حدود 10 ميليارد سال تحت عنوان يک ستاره رشته اصلي به سوختن ادامه خواهد داد.
خورشيد از جرم کافي برخوردار نيست تا بتواند در پايان عمرش به عنوان يک ابرنواختر منفجر شود. اما 5 الي 6 ميليارد سال ديگر خورشيد وارد مرحلهاي ميشود که به آن مرحله غول سرخ گفته ميشود. همچنان که سوخت هيدروژني خورشيد مصرف ميشود و هسته آن منقبض و هر لحظه گرمتر ميشود، لايه خارجي خورشيد شروع به بزرگ شدن ميکند. پيش از شروع همجوشي هليوم در هسته خورشيد، همجوشي هيدروژن در لايهاي اطراف هسته آغاز ميشود. سپس در اثر بالا رفتن دماي هسته مرکزي خورشيد همجوشي هستهاي هليوم آغاز ميشود که منجر به توليد کربن و اکسيژن درون هسته ميشود.
ناپايداري دماي داخلي خورشيد منجر به از دست رفتن جرم از سطح خورشيد ميشود. از طرفي بزرگ شدن لايه خارجي خورشيد تا جايي ادامه مييابد که اين لايه به نزديكي مدار کنوني کره زمين خواهد رسيد. البته تحقيقات و مطالعات اخير حاکي از آن است که جرمي كه خورشيد قبل از آن که به مدار زمين برسد از سطح خود از دست داده است، منجر به كاهش تاثير گرانشي آن و در نتيجه عقب راندن مدار زمين ميشود. بهطوريکه زمين در فاصله دورتري از خورشيد قرار خواهد گرفت و هنگامي که لايه خارجي خورشيد به مدار کنوني زمين ميرسد، زمين احتمالاً از غرق شدن در دل خورشيد محفوظ خواهد بود.
در اين مرحله، زمين بخش بزرگي از جوّ خود را از دست خواهد داد؛ تمام آبهاي روي زمين در اثر دماي بالاي محيط تبخير خواهد شد و به فضا خواهد گريخت؛ خورشيد به مدت 600 تا 700 ميليون سال بعد از آن، چنان گرم ميشود که به يک کوره بسيار داغ تبديل خواهد شد و ديگر براي زندگي بهگونهاي که ما ميشناسيم مناسب نخواهد بود.
|
چرخه حيات خورشيد از آغاز پيدايش تا تبديل شدن به يک کوتوله سفيد و خاموش (منبع: ناسا) |
هنگاميکه خورشيد در مرحله آخر عمر خود منبسط ميشود تا به يک [غول سرخ] تبديل شود، قطرش حدود 150 برابر بزرگتر خواهد شد. گازهاي منبسط شده و داغ خورشيد، رنگ زرد و حرارت خود را از دست ميدهند و قرمزرنگ و سرد خواهند شد، اما به دليل بزرگتر شدن سطح خورشيد، درخشندگي آن تا 1000 برابر افزايش مييابد و نور بيشتري از خود ساطع خواهد کرد.
در ادامه فاز غول سرخ، به دليل تغييرات بسيار شديد حرارتي در خورشيد، اين ستاره دائماً بزرگ و کوچک ميشود که در اصطلاح به آن تپش خورشيد گفته ميشود. در حين اين تپشها، خورشيد لايههاي خارجي خود را از دست خواهد داد و آنها را به فضاي اطراف خواهد انداخت که باعث شکلگيري يک [سحابي سيارهاي] خواهد شد. پس از آنکه خورشيد تمام لايههاي خارجي خود را به دور افکند، تنها بخشي که برجاي خواهد ماند هسته بسيار داغ و درخشان خورشيد خواهد بود که به آن [کوتوله سفيد] گفته ميشود. کوتوله سفيد طي ميلياردها سال به مرور و به آرامي سرد شده، به [كوتوله سياه] تبديل خواهد شد. اين سرنوشت براي هر ستارهاي که کمتر از چهار برابر جرم اوليه خورشيد يا کمتر از 4/1 برابر جرم نهايي خورشيد جرم داشته باشد، به همين شكل روي خواهد بود.
|