يکي از کارشناسان رصدخانه دانشگاه کاشان از ساخت نوعي اسطرلاب منحصر به فرد با نام " اسطرلاب زورقي" خبر داد. مهندس "صفايي"، پژوهشگر علم نجوم و سازنده اين اسطرلاب عصر دوشنبه در گفتگو با ايرنا، افزود: اين اسطرلاب سومين ابزار نجومي است که توسط وي ساخته شده است. وي از ساخت "زرقاله" و اسطرلاب مسطح با صفحات ويژه هر کدام با قطر 16سانتيمتر به عنوان ابزار قبل خود نام برد و اظهار داشت: اسطرلاب زورقي از جنس برنج و با قطر 28 سانتيمتر طراحي و ساخته شده است.
وي مهمترين علامت و ويژگي اين اسطرلاب را کارکردن آن بر اساس حرکت وضعي زمين نام برد و گفت: حدود يکهزار سال پيش ايرانيان علاوه بر کروي بودن زمين به حرکت وضعي آن هم اعتقاد داشته اند.
سازنده اين ابراز نجومي منحصر به فرد که حدود 9 سال در زمينه اسطرلاب کار مي کند، افزود: در ساخت اسطرلاب زورقي توانسته کاربردهاي زيادي نيز نسبت به نمونههاي پيشين بر آن بيفزايد. وي ياداؤر شد: اين ابزار نجومي با طراحي و هزينه شخصي انجام گرفته و تاکنون مشابه آن در ايران ساخته نشده است.
صفايي که مقالات نجومي خود را در چندين کنفرانس داخلي و خارجي ارايه داده است، اظهار داشت: تنها يکي از دانشمندان هلندي بنام پروفسور هوخندايک با شيوه ساخت اسطرلاب زورقي آشنايي دارد.
کارشناس رصدخانه دانشگاه کاشان ادامه داد:اسطرلاب يکي از مهمترين ابزارهاي نجومي است که هزاران سال پيش براي اندازهگيري زوايا و پارامترهاي نجومي و تجزيه و تحليل دادههاي نجومي مورد استفاده قرار ميگرفته است و يک ابزار چند منظوره بوده که پيشينيان به عنوان يک کامپيوتر آنالوگ از آن بهره فراوان گرفتهاند و همچنين امروزه نيز بسياري از ابزارهاي کنوني با الگوبرداري از اسطرلاب ساخته شده است.
وي ياد آورشد :قديميترين اسطرلاب در منطقه خوارزم با قدمت چهار هزار و 500 سال در شمال ايران يافت شده و در الواح بابلي و يافتههاي باستانشناسي نيز مواردي مرتبط با اين ابزار بدست آمده است.در اسطرلاب زورقي ساخت مهندس صفايي قطعهاي به اسم عراده به شکل زورق به کار رفته که نام اين نمونه اسطرلاب از همين کلمه گرفته شده است.
به نقل از ایرنا