فیزیکدانان ایتالیایی در کنار یک محقق ایرانی دانشگاه ناپل برای اولین بار موفق شدند با دستکاری خاصیت میدان الکترومغناطیسی نور یک پدیده کوانتومی ویژه را مشاهده کنند که می تواند در ساخت رایانه های کوانتومی آینده مورد استفاده قرار گیرد. لحظه زاویه ای اربیتال نور، خاصیت میدان الکترومغناطیسی است که می تواند برای تغییر سیستمهای در ابعاد بسیار کوچک و برای رمزگزاری اطلاعات با کمک نور به کار رود.
اکنون گروهی از محققان دانشگاه ساپینزای رم و دانشگاه فدریکوی دوم ناپل به سرپرستی النورا ناگالی و همکاری ابراهیم کریمی محقق ایرانی دانشگاه ناپل برای اولین بار موفق شدند با دستکاری این لحظه زاویه ای اربیتال نور یک پدیده کوانتومی مهم را با عنوان "به هم آمیختگی بوزونیک" و یا Hong-Ou-Mandel مشاهده کنند.
این پدیده که می تواند در توسعه رایانه های کوانتومی آینده کاربرد داشته باشد زمانی حاضر می شود که دو فوتون مستقل با یکدیگر برخورد کرده و در یک جهت با هم تداخل کنند. ایده ساخت ماشین حسابهای کوانتومی برپایه احتمال انجام عملیاتهایی استوار است که از یک معادله کلاسیک برخوردار نیستند.
زمانی که دو فوتون مستقل به صورت شبیه سازی شده روی دو طرف یک آینه نیمه انعکاسی تابیده می شوند بین خود فعل و انفعال کرده و مسیر خروجی یکسانی را از آینه دنبال می کنند. به این پدیده "به هم آمیختگی" گفته می شود که در فیزیک نور دارای یک معادله کلاسیک نیست.
نتایج این تحقیقات که با همکاری این محقق ایرانی انجام شده و در مجله معتبر علمی "نیچر" به چاپ رسیده است نشان می دهد که امکان مشاهده "به هم آمیختگی بوزونیک" وجود دارد و این توانایی می تواند در ارائه پروتکلهای نوآورانه اطلاعات کوانتومی از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. به خصوص این آزمایشات تائید می کنند که امکان شبیه سازی اطلاعات رمزگذاری شده در لحظه زاویه ای اربیتال یک فوتون واحد وجود دارد. همچنین نتایج این کشف می تواند در توسعه تکنیکهای جدید تصویربرداری با وضوح بسیار بالا نیز مورد استفاده قرار گیرد.
به گزارش خبرگزاری مهر