چند شب قبل زمین از مرکز توده ذرات دنبالهدار سویفت-تاتل عبور کرد و شهابباران برساوشی جلوه زیبایی به آسمان شب داد. شهابباران برساووشی در شامگاه 12 و بامداد 13 آگوست / 22 و 23 مرداد به اوج فعالیت خود رسید و گزارشهای رسیده حاکی از مشاهده بیش از 120 شهاب در ساعت در بهترین شرایط رصدی بود.
توجه داشته باشید شهابها تا 16 برابر کمنورتر از آنچه با چشم دیده میشوند در دوربین ثبت میشوند، بنابراین آذرگویهایی که در این تصاویر میبینید بسیار پرنورتر از چیزی هستند که به نظر میرسند. آذرگوی به شهاب گفته میشود که از سیاره ناهید پرنورتر ظاهر شود.
ریک وایتاکر، منجم آماتور اهل گرولند کالیفرنیا با ترکیب تصاویری که طی نیمه شب گذشته تا بامداد امروز ثبت کرده بود، توانست این نمای زیبا را از شهابباران برساوشی و کانون این بارش در نزدیکی خوشه دوقلوی صورت فلکی برساوش ثبت کند.
دیوید کینگهام با ترکیب تصاویری که طی 7 ساعت عکسبرداری در شامگاه 12 آگوست / 22 مرداد در اسنویرنج وایومینگ گرفته بود، این نمای زیبا را از شهابها و آذرگویهای برساوشی امسال ثبت کرد.
تصویری از ناسا
نقشه بالا، مسیر دنباله دار سویفت-تاتل، شهاب واره های برجامانده از آن و موقعیت زمین را نسبت به آن نشان میدهد. این نقشه را کارشناسان ناسا به کمک شبکه دوربین های جستجوگر شهاب در سراسر آسمان تهیه کردهاند.
وقتی آذرگوی یا شهاب پرنوری در آسمان عبور میکند، اگر بتوان مسیر آن را از سه نقطه متفاوت ثبت کرد، میشود مسیر حرکت دقیق آن را تعیین کرد. شبکه دوربینهای جستجوگر شهاب در سراسر آسمان مجموعهای از دوربینهای مختلف است که شهابها را بر اساس زمان وقوع شناسایی کرده و مسیر آنها را مشخص میکند.
در نقشه بالا، مسیر دنبالهدار سویفت-تاتل که مولد شهابباران برساوشی است به رنگ بنفش، موقعیت زمین به رنگ قرمز و مدار شهابوارههایی که به زمین برخورد کردهاند با رنگهای آبی و سبز مشخص شده است. خوشبختانه دنبالهدار مدار زمین را قطع نمیکند، اما شهابوارههای برجامانده از آن نواری پهن را در اطراف مسیر دنبالهدار ایجاد کردهاند.
زینب حسینی از سایت نجوم ایران