شباهت اعجاب انگیز تغییرات و مراحل تکامل قمر تیتان به فضای آغازین پیدایش حیاط در زمین! قمر تیتان بیش از یک میلیارد کیلومتر (759 میلیون مایل) با فاصله دارد اما بیشتر اختر شناسان به تحقیق و پژوهش در مورد تیتان (تغییر و تحولات سطحی آن) بیش از زمین علاقه نشان میدهند.
این مسئله, موضوع دو مذاکره مهم این هفته دراجلاس اتحادیه بین المللی نجوم در ریودوژانیرو- برزیل است
دو پژوهشگر ناسا , راسلی لوپز و رابرت نلسون از آزمایشگاه پیرانش جت در پاسادنای کالیفورنیا گزارش دادند که آب و هوا و تغییرات زمین شناسی در تیتان شباهت بسیار زیادی به زمین دارد وتیتان با توجه به اینکه از اقمار زحل میباشد به طور متوسط تنها 100 درجه سانتی گراد (212 درجه ارنهایت) سرد تر از قطب جنوب است.
دانشمندان فکر میکنند که ترکیبات خارج شده از"cryovolcanoes " (نام نوعی آتشفشان که از آن عناصر با نقطه جوش پایین ویا ترکیباتی مانند آب ، آمونیاک ، دی اکسید کربن ، نیتروژن ، متان و ... خارج میگردد.) در سطح تیتان بجای مواد معدنی داغ در واقع مایعی سرد از آب یخ و آمونیاک میباشد!
دستگاه رادار مدارگرد کاسینی به دانشمندان اجازه داد تا با بکار گیری آن تقریبا از یک سوم سطح تیتان تصویر برداری کند. آنان با استفاده از امواج رادار توانستند در جو بسیار غلیظ این قمر نفوذ کنند و البته هنوز عوارض سطحی بکری برای پوشش دهی توسط رادار وجود دارد.
تیتان یکی از اقمار بزرگ منظومه شمسی است که از سیاره عطارد بزرگتر و تقریبا هم اندازه مریخ است که از گذشته اختر شناسان را مجذوب خود کرده است. تیتان تنها قمری است که جوی به این ضخامت دارد و تنها جرم آسمانی بعد از زمین است که در آن ماده بصورت مایع یافت میشود این در حالی است که بر خلاف پراکندگی و کمبود در جنوب تعداد زیادی دریاچه های فعال در عرض های شمالی آن دیده شده است که گمان میرود از هیدروکربن مایع و همچنین اتان و متان لبریز باشد.
همچنین بر روی این قمر اعجاب انگیز گاز متان همانند آب دارای چرخه تبخیر و بارش (بصورت برف و باران) بوده و توانایی ظاهر شدن به صورت هر سه حالت ماده یعنی جامد , مایع و گاز را دارد. از طرفی باران متان سبب فرسایش و از بین رفتن کانال ها و فرم دریاچه ها روی سطح تیتان شده و همچنین به محو شدن آثار دهانه های برخوردی ناشی از اصابت سنگ ها ی آسمانی که نسبت به نقاط دیگری مانند ماه و سیاره عطارد دارای بیشترین ناهمواری-عمق بیشتر- هستند( و حاوی اطلاعات بیشتری اند) کمک میکند.
تصویر موزاییکی جدید کاسینی که یک دریاچه خشک شده در جنوب تیتان را نشان میدهد.
از امکانات دیگر کاسینی دستگاه طیف سنج نقشه برداری و بصری میباشد که با استفاده از ثبت اثر تغییرات پرتو فرو سرخ موفق به کشف منطقه ی به نام Hotet Regio شد که احتمال میرود زمانی در این منطقه آمونیاک منجمد وجود داشته که بعدها پراکنده گشته یا پوشش آن از بین رفته است.
با توجه به اینکه آمونیاک برای مدت طولانی در فضای آزاد باقی نمی ماند اما این مدل به ما نشان میدهد آمونیاک توانایی باقی ماندن در فضای جو تیتان را دارد و همچنین برای ما آشکار میکند فرایند دیگری در کار است که آمونیاک را آزاد کرده و به سطح میرساند. از طرفی تصاویر رادار نیز عملکردی شبیه به ساختار آتشفشان های زمینی را در نزدیکی محلی مشکوک به نشت آمونیاک به ما نشان میدهد. به دنبال این مطالب, نلسون گفت: عکس های فرو سرخ جدیدی هم از این منطقه در اتحادیه بین المللی اخترشناسی ارائه شده اما هنوز نیاز به مدارک بیشتری برای اثبات " cryovolcanoes "
(نام نوعی آتشفشان که از آن عناصر با نقطه جوش پایین و یا ترکیباتی مانند آب، آمونیاک، دی اکسید کربن، نیتروژن، متان و ... خارج میگردد.) و نشت آمونیاک از این طریق به سطح سیاره است.
امروزه محققان قمر تیتان، با استفاده از کاوشگر کاسینی برای مدت طولانی امیدوارانه به مشاهده و بررسی یک تغییر در فصل هایش هستند. البته لوپز احتمال میدهد که هیدروکربن موجود در آنجا تبخیر گشته زیرا این نیم کره در حال سپری کردن تابستان بوده و تا زمانی که پس از چند سال تغییری در فصل ها ایجاد گردد و تابستان به عرض های شمالی باز گردد شاید همه دریاچه های آنجا تبخیر شوند و این منابع در جنوب به پایان برسند.