سیاره HD 209458b در صورت فکلی فرس اعظم (اسب بالدار) قرار دارد.
به گفته مارک سوین از آزمایشگاه پیشرانه جت " این دومین سیاره در خارج از منظومه شمسی ماست که آب، متان و کاربن دای اکساید در آن یافت شده که برای فرایند بیولوژیکی (زیستی) در سیارات قابل زیست بسیار مهم و حیاتی می باشند. کشف اجزای اورگانیک یا زنده در دومین سیاره بیرونی امکان این را بالا میبرد که بتوان سیارات دیگر را با مولیکول هایی یافت که به وجود حیات وابسته اند.
حدود یک سال قبل، اخترشناسان با استفاده از همین دو تلسکوپ فضایی مولیکول های مشابه را در اتموسفیر یک سیاره داغ یا غول گازی دیگر بنام (HD 189733b) کشف نمودند. حالا اخترشناسان میتوانند ترکیبات کیمیاوی و فعالیت های درونی این دو سیاره را با هم مقایسه کنند و به جستجوی اندازه گیری های مشابه در دیگر سیارات انتخاب شده به پردازند.
این سیاره به روش طیف نمایی کشف شده که در این روش نور به اجزای سازنده تقسیم میشود تا بتوان نشانه های طیفی ذرات مختلف کیمیاوی را در آن تشخیص داد. داده های بدست آمده از کمره (دوربین) هابل با طیف نزدیک به فروسرخ و طیف سنج چند منظوره آن وجود این مولیکول ها را آشکار ساخت و داده های دستگاه نور سنج تلسکوپ فضایی سپیتزر و طیف سنج فروسرخ آن مقدار این عناصر یا مولیکول ها را اندازه گیری نمود.
آقای سوین می گوید که این کشف نشان میدهد که ما میتوانیم مولیکول هایی را کشف کنیم که برای وجود حیات مهم اند. حالا اخترشناسان دو سیاره کشف شده را با این عناصر مقایسه نمودند. به گونه مثال مقدار آب و کاربن دای اکساید در هر دو سیاره یکسان است، اما در سیاره (HD 209458b) مقدار متان بیشتر از سیاره (HD 189733b) است. وجود بیشتر متان به ما نشان میدهد که در شکل گیری این سیاره یک چیز خاصی بوده."
کشف سیارات سنگی مانند زمین و بزرگتر از آن در توانایی تلسکوپ فضایی کیپلر است که در 6 مارچ 2009 میلادی یعنی امسال به فضا پرتاب شد، اما اخترشناسان می گویند تا کشف نشانه های کیمیاوی حیات در این گونه سیارات بیش از یک دهه فاصله داریم.
اگر روزی در آینده یک سیاره شبیه زمین کشف شود، کشف اجزای اورگانیک یا زنده به معنی این نیست که حتمأ در آن سیاره حیات وجود دارد، زیرا راه های دیگری هم برای تولید این عناصر وجود دارد. ولی بخاطر اطمینان از وجود حیات به تحقیق بیشتر در مورد آن سیاره خاکی نیاز داریم و یا هم باید کشف کنیم که چه پروسه های غیر حیاتی به ایجاد این گونه عناصر کیمیاوی در سطح آن سیاره منجر شده است.
منبع : آسمان کابل