پیشاز این تصور میشد که مریخ در 3 میلیارد سال پیش سیارهای خشک و بیآب بود؛ اما با کشف بستر دریاچههای باستانی که نشان از آب مایع دارد؛ هدفهای تازهای برای جستجوی حیات ابتدایی مریخی پیدا شده است. تصاویر جدید ناسا، دریاچههایی به گستردگی 19 کیلومتر مریع از یخ ذوب شده را نشان میدهد که حدود 3 میلیارد سال پیش در استوای مریخ وجود داشتهاست.
دانشمندان اعتقاد دارند که رودخانهها، دریاچهها و دریاها احتمالا در گذشتههای دورتری، در حدود 3.8 تا 4 میلیارد سال قبل بر روی سیاره وجود داشتند. پیش از این تصور میشد قبل از عصر غربی، سیاره بخش اعظم اتمسفر خود را از دست داده و به دنیایی سرد و خشک تبدیل شده باشد.
تصاویر کیفیت بالای جدید به کمک مدارگرد اکتشافی مریخ ناسا تهیه شده است. به گفته دانشمندان، دریاچههای خشک فعلی مکان مناسبی برای جستجوی نشانههای زندگی میکروبی و منقرض شده مریخ هستند.
بنابر گفته دکتر نیکلاس وارنر از کالج ساطنتی لندن که رهبری گروه را بر عهده دارد، بیشتر تحقیقات درباره مریخ بر روی تاریخ اولیه یا گذشته اخیر سیاره متمرکز شده بود. دانشمندان به نحوی باورنکردنی از عصر هسپریان که تصور میشد طی آن مریخ سیارهای یخزده است، چشمپوشی کردهاند. مطالعات جدید نشان میدهد که این دوره میانی تاریخ مریخ، بسیار پویاتر از آن چیزی است که در گذشته تصور میشد.
مطالعات جدید برای اولین بار کانالهای مارپیچی کوچکی را که به این حفرات میپیوندد، آشکار کردهاست. ظاهر آنها این تصور را ایجاد میکند که این کانالها در اثر روان شدن آب دریاچههای واقع در زمینهای مرتفعتر، به سمت دریاچههای پستتر به وجود آمدهاند.
محمود حاجزمان از خبرآنلاین