تحقیق تازهای نشان میدهد ریزموجهای ساطع شده از سیاره مشتری، معیار مناسبی برای کالیبراسیون دادههای به دست آمده توسط WMAP نیست. آیا باید در تعریف یا حتی وجود ماده و انرژی تاریک تجدیدنظر کنیم؟
محبوبه عمیدی: همیشه برای استانداردسازی نیاز به یک سنجه ثابت اولیه داریم. این سنجه در اطلاعات ارسال شده توسط WMAP «ﮐﺎﻭﺷﮕﺮ ﺭﻳﺰﻣﻮﺝ ﻧﺎﻫﻤﺴﺎﻧﮕﺮﺩ ﻭﻳﻠﮑﻴﻨﺴﻮﻥ» متعلق به ناسا به زمین، ریزموجهای منتشر شده توسط سیاره مشتری است. این دادهها بخش باارزشی از اطلاعاتی هستند که درک کنونی ما را از ماده تاریک، انرژی تاریک، آغاز جهان و گسترش آن به واسطه مدل استاندارد کیهانشناسی شکل میدهند.
کاوشگر WMAP وظیفه آشکارسازی فوتونهای تابش زمینه کیهانی- نخستین پرتوهای نوری که پس از انفجار بزرگ در جهان آزاد شد- را بر عهده دارد، از نتایج حاصل از این کاوشگر برای ترسیم نقشه دمایی آسمان استفاده میشود. منحنیهای این نقشه برای محاسبه طیف امواجی که نزدیکترین همخوانی را با الگوی استاندارد کیهانشناسی دارند، مورد استفاده قرار میگیرند.
به گزارش نیوساینتیست، از سال 2007 تاکنون، شنکس که از مخالفان مدل استاندارد است به کشف و بررسی اختلافها میان اطلاعات مخابره شده از WMAP و اندازهگیریهای انجام شده توسط پرتوی ایکس از خوشههای ستارهای به وسیله تلسکوپهای مستقر روی زمین پرداخته است. نتایج متفاوت بودند و او در ابتدا فکر میکرد محاسبات WMAP باید دقیق باشند و مشکل از نتایج روی زمین است.
سیاره مشتری منبعی یکنواخت و همیشگی از ریزموج محسوب میشود و به همین دلیل محققانWMAP برای کالیبرهسازی دادهها و تصحیح انحرافهای احتمالی، ریزموج های ارسالی این سیاره را ملاک قرار میدهند.
اینبار شنکس و یکی از دانشجویانش دادههای پیشین را با دادههای ارسال شده توسط WMAP از اجرامی مانند کهکشانهای رادیویی که دیگر منابع ارسال ریزموج هستند، مقایسه کردند. نتایج چیزی نبود که برای متخصصان WMAPرضایتبخش باشد. به عنوان مثال ارتعاش ریسمانهای یکبعدی کیهانی و اثر آنها بر فضا-زمان یا قوانین گرانش میتواند آنچه را که امروزه توسط مدل استاندارد کیهانشناسی به ماده تاریک یا انرژی تاریک نسبت داده میشود، توضیح دهد.
شنکس میگوید: «اگر حق با ما باشد، باید انتظار تازههایی باورنکردنی را از دانش کیهانشناسی داشته باشیم». او هم هنوز نمیداند چرا نمیشود به مشتری و ریزموجهایی که ساطع میکند اعتماد کرد.
اعضای تیم WMAPدر پاسخ میگویند رصد منابع رادیویی توسط این کاوشگر منطبق بر مناطقی از آسمان بوده که دمای آنها به طور نسبی کمی بالاتر است و احتمالا این عامل باعث پایین آمدن دقت کالیبراسیون و تغییر نتایج شده است.
زینب حسینی از سایت نجوم ایران
به نقل از خبرآنلاین