آنچه که گذشت مهمترین عناوین خبری در سال 1387 احتمال وجود اقیانوسی پنهان در تيتان


احتمال وجود اقیانوسی پنهان در تيتان

براساس داده های تازه که در نشریه "ساینس" منتشر شده تيتان، بزرگترین قمر زحل ممکن است حاوی یک اقیانوس عمیق اما پنهان باشد.

 

تصاویر راداری توسط فضاپیمای کاسینی-هویگنس تقویت کننده این دیدگاه است که مخزنی از آب به صورت مایع زیر پوسته یخی آن وجود دارد.اگر این موضوع تصدیق شود، بدان معنی است که تيتان دو عدد از عناصر کلیدی برای پیدایش حیات را دارد - یعنی آب و ملکول های ارگانیک.

 

درحال حاضر سه عدد از اجرام دیگر منظومه شمسی مظنون به داشتن اقیانوس هایی در عمق خود هستند: گانیمید، کالیستو و اروپا هر سه از اقمار مشتری. ماموریت کاسینی-هویگنس یک پروژه مشترک میان آژانس فضایی آمریکا، آژانس فضایی اروپا، و سازمان فضایی ایتالیا است.

زمانی که کاسینی نظارت بر بزرگترین قمر زحل را در سال 2004 آغاز کرد، تصور می شد سطح آن کاملا پوشیده از اقیانوسی از هیدروکربن ها باشد. اما وقتی این فضاپیما رادار خود را برای اولین بار در آن سال به سوی تيتان گرداند، و کاوشگر هویگنس یک سال بعد روی آن فرود آمد، تصویری متفاوت ظاهر شد. معلوم شد که بخش اعظم سطح آن جامد و دارای مشخصات ژئولوژیکی همچون کانال ها، تپه های ماسه ای و گودال های ناشی از برخورد اجرام آسمانی و وصله هایی از "دریاچه های" وسیع است.

 

کاسینی با عبوری تازه از مجاورت تيتان بار دیگر نگاهی گذرا به این مشخصات انداخته است. اما برخلاف انتظار محققان این مشخصه ها در جایی که باید باشند نیستند. داده های تازه توام با مدل های رايانه اي از چگونگی حرکت وضعی تایتان، حاکی از آن است که تغییرات فصلی در گردش وضعی این قمر، تنها در صورتی قابل توضیح است که اقیانوسی مایع زیر پوسته جامد آن وجود داشته باشد.  پژوهشگران تحت نظر دکتر رالف لورنز از آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جانز هاپکینز در آمریکا می گویند پیش بینی های آنها را می توان با گسترش ماموریت کاسینی یا توسط ماموریتی دیگر در آینده محک زد. جان زارنِکی استاد علوم فضا در دانشگاه آزاد بریتانیا که در این مطالعه شرکت نداشته می گوید که انگیزه موجود برای بازگشت به تيتان با یک کاوشگر پیشرفته تر بسیار قوی است. وی گفت که تيتان حاوی دو عنصر مهم تشکیل حیات یعنی آب و ملکول های ارگانیک و احتمالا یک منبع انرژی نیست هست.

 

تيتان از نظر ابعاد دومین قمر بزرگ در منظومه شمسی است. تنها گانیمید از اقمار مشتری از آن بزرگتر است.رصدهای گذشته نشان داده است که تيتان از بسیاری جهات شبیه به دوره های اولیه زمین است، به خصوص از نظر ترکیب عناصر موجود در اتمسفر آن. تفاوت عمده آن، سرمای بسیار شدید به خاطر دوری از خورشید است. پروفسور زارنِکی گفت: "ما باید با بالون ها و کاوشگرهای خزنده (قابل حرکت بر سطح) به آنجا برگردیم و محیط آن را خوب درک کنیم."

 

 

  منبع : bbc