آنچه که گذشت مهمترین عناوین خبری در سال 1387 دسته بندی تازه برای اجرام مشابه پلوتون :پلوتویدها


دسته بندی تازه برای اجرام مشابه پلوتون :پلوتویدها

ستاره شناسان دسته بندی تازه ای را برای اجرام مشابه پلوتون که زمانی نهمین سیاره منظومه شمسی شناخته می شد ایجاد کرده اند: پلوتویدها.

تقریبا دو سال از زمانی که انجمن بین المللی منجمان (آی اِی یو) پلوتون را از موقعیت سابق آن به عنوان یک "سیاره کامل" ساقط کرد می گذرد. اکنون کمیته آی اِی یو در نشستی در اسلو در نروژ می گوید که اجرام آسمانی کوچک و تقریبا کروی که ورای مدار نپتون می گردند را باید "پلوتوید" نام نهاد. آی اِی یو به عنوان سازمان مسئول نامگذاری های نجومی باید کلیه اسامی و دسته بندی های تازه را تایید کرد.

 

تصمیم این انجمن در نشست عمومی سال 2006 برای تنزل مقام پلوتون از "سیاره" به "سیاره کوتوله" باعث جنجالی بین المللی در محافل علمی شد. تنزل رتبه پلوتون از آن جهت لازم دانسته شد که فناوری های تازه در عالم تلسکوپ ها به تدریج وجود اجرام دور افتاده مشابه پلوتون از نظر اندازه را فاش می کند. اگر دسته بندی تازه ای خلق نمی شد، این کشفیات چشم اندازی دردسرآفرین به وجود می آورد: اینکه کتاب های علمی به زودی ممکن بود مجبور به ذکر 50 یا تعداد بیشتری "سیاره" در منظومه شمسی شوند.

 

ترس از همین چشم انداز بود که اعضای آی اِی یو را واداشت با یک تصمیم تاریخی اجرام منظومه شمسی را دوباره تعریف کنند به طوری که تنها شامل هشت سیاره عمده باشد: تیر، زهره، زمین، مریخ، مشتری، کیوان، اورانوس و نپتون. آنها رتبه پلوتون را به گروهی که شامل سرس Ceres (یک سیارک asteroid بزرگ) و اریس، شیئی که کمی از پلوتون بزرگتر است و در مداری حتی دورتر از پلوتون می گردد، می شد تنزل دادند. کمیته آی اِی یو در زمینه نامگذاری اجرام کوچک اکنون تصمیم گرفته است که سیارات کوتوله که ورای نپتون می گردند در دسته بندی "پلوتوید" قرار گیرند.

 

 

  منبع : bbc

  نويسنده  : آسمان پارس