در هفته کشف سیارات فرا خورشیدی ، ستاره شناسان مرکز اخترفیزیک هاروارد- اسمیتسون(CfA) پرجرم ترین سیاره شناخته شده را کشف کردند.
این سیاره ابر پرجرم که هات – پی – 2 بی (HAT-P-2b) نام گذاری شده است، هشت برابر سیاره عظیم منظومه شمسی، مشتری جرم دارد.
این سیاره پرجرم همانند بسیاری از سیاراتی که تا کنون شناخته شده اند با بهره گیری از روش گذر کشف شده است، به بیان دیگر هنگامی که چنین سیاراتی در مقابل ستاره مادر(همدم) و کره زمین قرار می گیردند، اندکی از نور ستاره کاسته شده و یا جاذبه آن باعث آشفتگی گرانشی ستاره همدم می گردد.
اخترشناسان بر این عقیده اند که سیاره تازه کشف شده دارای مدار بیضی گون بسیار عجیبی می باشد، به طوری که نزدیک ترین فاصله آن با ستاره مادر 5 میلیون کیلومتر (3.1 میلیون مایل) و دورترین فاصله آن 15 میلیون کیلومتر (9.6) است. این در حالی است که سیاره هر 5.63 روز یک دور کامل به دور ستاره همدم می گردد.
نمایی از شبکه تلسکوپ های هات نت در رصدخانه ویپل واقع در ایالت آریزونا
در مقایسه با سایر سیاراتی که تا کنون کشف شده اند، این سیاره بسیار عجیب جلوه می کند. در حالی که 8.2 برابر مشتری جرم دارد، فقط 1.18 بار از آن بزرگ تر است.چگالی آن نیز تقریبا برابر چگالی زمین است اما به طور کلی از هیدروژن ساخته شده است.در حقیقت سیاره تازه کشف شده در مرز بین سیاره و ستاره قرار دارد.تنها اگر 50 % جرم بیشتری داشت، همجوشی هسته ای در آن صورت می گرفت و تبدیل به یک ستاره می شد.
منبع : CfA news Release
نويسنده : اسماعیل مروجی