نکته يي که در مورد سفر «شکور» به فضا جالب است آنکه وي اولين مسلماني است که در ماه مبارک رمضان به فضا سفر کرده است، به همين دليل برخي رسانه ها به اشتباه وي را اولين مسلمان فضانورد معرفي کرده اند.
اين فضاپيماي روسي دو روز در راه بود و روز جمعه 20/7/86 به ايستگاه فضايي بين المللي رسيد. قرار است وي ده روز را در ايستگاه بين المللي فضايي سپري کند و 27 مهر به همراه دو فضانورد روس مستقر در ايستگاه به زمين برگردد، اما دو فضانوردي که هم اکنون همراه «شکور» به فضا رفته اند به مدت شش ماه در ايستگاه فضايي اقامت خواهند کرد. طرح اعزام يک فضانورد مالزيايي به فضا بخشي از يک قرارداد يک ميليارد دلاري مالزي با روسيه در سال 2003 است که طي آن مالزي 18 جنگنده سوخوي 30 از روسيه خريده است.
روزه در فضا
به دليل همين دشواري ها بود که علماي اسلامي کشور مالزي پيش از سفر وي به فضا کتابي با عنوان «راهنماي مسلمانان در فضا» منتشر کرده اند. موضوع اين کتاب «راهنمايي هايي در مورد انجام آداب اسلامي در ايستگاه بين المللي فضايي» است و به فضانوردان مسلمان آموزش مي دهد که چگونه در فضا وضو بگيرند، محل مکه را در زمان نماز پيدا کنند، چگونه اوقات نماز خواندن را تعيين کنند يا چگونه در فضا روزه بگيرند. وزير امور ديني مالزي مي گويد، هدف از تدوين اين دستورالعمل ها آن است که فضانوردان در مورد چگونگي انجام فرايض ديني در فضا هيچ گونه نگراني نداشته باشند و توجه خود را کاملاً روي ماموريت خود متمرکز کنند.
بازتاب سفر در رسانه هاي مالزي
وزير علوم مالزي نيز گفت هدف از اين برنامه فضايي ترغيب جوانان مالزي است. نخست وزير مالزي نيز برنامه هاي عادي خود را لغو کرده و وقايع را از تلويزيون مالزي دنبال کرد.
خبرگزاري ايرنا نيز از روزنامه «استار» چاپ مالزي گزارش داد که مفتي ايالت «پرليس» گفته است سفر شيخ مظفر شکور به عنوان يک مسلمان، عامل مهمي در بهبود تصوير اسلام در جهان کنوني است. علاوه بر بازتاب هاي داخلي اين سفر انعکاس هاي بين المللي نيز داشته است، از جمله «نور سلطان نظر بايف» رئيس جمهور قزاقستان آغاز موفقيت آميز سفر فضايي نخستين فضانورد مالزيايي را راهي براي تقويت و توسعه مناسبات مالزي- قزاقستان ارزيابي کرد.
آزمايش هاي پزشکي شيخ مظفر در فضا
شيخ مظفر شکور پزشک مالزيايي و اولين فضانورد اين کشور است. وي متولد کوالالامپور است و مدرک پزشکي و تخصص جراحي خود را از هند گرفت و به تدريس در يکي از دانشگاه هاي مالزي پرداخت. اما شهرت اصلي وي از زماني آغاز شد که در ابتداي سال 2006 به همراه سه نفر ديگر به عنوان نامزدهاي اصلي برنامه پرواز فضايي مالزي انتخاب شد. در اين برنامه قرار شد روسيه يک مالزيايي را به ايستگاه فضايي بين المللي ببرد. پس از اتمام آموزش هاي اوليه (که در استارسيتي روسيه برگزار مي شد) شيخ مظفر و فيض خالد انتخاب شدند تا يک دوره آموزشي 18 ماهه ديگر را در روسيه بگذرانند. پس از اتمام دوره شيخ مظفر به عنوان نامزد اصلي پرواز و فيض خالد به عنوان ذخيره اين پرواز انتخاب شد. شيخ مظفر پس از آنکه از عهده آزمون هاي نهايي پزشکي و امتحان هاي دوره آموزشي برآمد، رسماً به عنوان فضانورد انتخاب شد. وي در يک کنفرانس خبري اعلام کرد اميدوار است بتواند کشت هاي سلولي زنده را به فضا ببرد تا بتواند آنها را طي پروازش بررسي کند. موضوع آزمايش هاي وي رشد سلول هاي سرطاني کبد و سلول هاي سرطان خون و بررسي پروتئين ها و ميکروب ها در فضا است. نتيجه آزمايش هاي وي در مورد سلول هاي سرطاني به کار علوم پايه و پزشکي مي آيد، اما نتيجه بررسي پروتئين ها و ميکروب براي صنايع مفيد است زيرا از پروتئين هايي همانند ليپاز (که وي در فضا روي آن آزمايش مي کند) در صنايع بسيار گوناگوني (از نساجي گرفته تا توليد لوازم آرايش) کاربرد دارد. از آنجايي که وي در اين سفر مهمان دولت روسيه است، از وي در اسناد رسمي سازمان فضايي فدرال روسيه و ناسا با عنوان «همراه پرواز فضايي» نام مي برند. با اين همه سفير روسيه در مالزي از وي به عنوان فضانورد تمام عيار نام برده است. يکي از فضانوردان بازنشسته ناسا با نام رابرت گيسون نيز در گفت وگو با يک روزنامه مالزيايي گفته است که شيخ مظفر فضانورد دوره ديده واقعي است و به همين دليل مي توان وي را فضانورد ناميد.
منبع : etemaad.com
نويسنده : رقيه علي نژاد