رصدخانه فضايی پرتو ايکس چاندرا در يکی از رصدهای طولانی خود توانسته است جزئيات جديد و مهمی را در مورد يک ستاره نوترونی که دنبالهای از ذرات پرانرژی را به دنبال خود میکشد، آشکار کند. رصدهای پيشين، اين ستاره نوترونی را در مرز يک سحابی ابرنواختری نشان داده بود و اين موقعيت عجيب همراه با جهتگيری دنباله مواد، آن را به جسمی اسرارآميز بدل کرده بود.
برايان گائنزلر، از مرکز اخترفيزيک اسميثسونيان که اين ستاره نوترونی را با استفاده از تلسکوپ فضايی چاندرا بررسی کرده است، میگويد: رفتار اين ستاره نوترونی و دنبالهاش به ما نشان میدهند که محيط گازی اطرافشان چه خصوصياتی دارد؛ کار ما درست مثل آناست که حرکت يک بادبادک را در هوا بررسی کنيم. البته ما هنوز مطمئن نيستيم که اين ستاره نوترونی چطور از مکان فعلی خود سر درآورده است.
اين ستاره نوترونی CXOU J061705.3+222127 نام دارد و به اختصار J0617 خوانده میشود. رصدهای پيشين نشان داده است که اين ستاره در در نزديکی مرز خارجی حبابی از گازهای داغ و منبسطشونده قرار گرفته که بقايای ابرنواختری IC443 را تشکيل میدهند. دانشمندان عقيده دارند که J0617 نزديک به سیهزار سال پيش همزمان با انفجار ابرنواختری مولد سحابی متولد شده است و باسرعت هشتصدهزار کيلومتر در ساعت از محل انفجار دور میشود.
اما شگفتانگيزتر از سرعت ستاره نوترونی، دنباله ستاره است که جهتگيریاش تقريبا عمود بر مسيری است که انتظار میرود ستاره نوترونی از مرکز سحابی فرار کند. اين عدم انطباق مسيرها، دانشمندان را در مورد ارتباط اين ستاره نوترونی و ابرنواختر مولد سحابی مشکوک کرده بود.
گائنزلر و همکارانش با استفاده از رصدخانه فضايی چاندرا نشان دادهاند که ستاره نوترونی J0617 دقيقا در همان انفجاری پديد آمده است که سحابی ابرنواختری تشکيل شده است. نخستین دلیل ايناستکه شکل دنباله ستاره نوترونی نشان میدهد اين ستاره با سرعت مورد انتظار حرکت میکند که اندکی بيش از سرعت صوت در گاز بسيار داغ سحابی ابرنواختری با دمای يک ميليون درجه کلوين است. برای مقايسه جالب است بدانيد اگر اين ستاره نوترونی دنبالهدار در خارج از سحابی قرار داشت، سرعت حرکتش به زحمت به بيست هزار کيلومتر بر ساعت میرسيد. از سوی ديگر، دمای اندازهگيریشده برای اين ستاره با دمای ستارهای نوترونی که همزمان با سحابی ابرنواختری IC443 متولد شده است، همخوانی دارد.
با اين حال اين پرسش هنوز باقی است که به چه دليلی دنباله اين ستاره نوترونی در اين جهت عجيب قرار گرفته است.
گروه تحقيقاتی مرکز اخترفيزيکی اسميثسونيان حدس میزنند ستاره سنگينی که سیهزار سال پيش در اين منطقه منفجر شده است، پيش از انفجار با سرعت بسيار زيادی حرکت میکرده است و در نتيجه، محل انفجار مرکز فعلی سحابی ابرنواختری نيست. آنها حدس میزنند بعدها ذرات پرسرعت گاز درون سحابی دنباله ستاره نوترونی را از همخطی خارج کردهاند.
اگر ستاره نوترونی در جايی غير از مرکز سحابی متولد شده باشد و اين ذرات گاز سحابی باشند که دنباله را منحرف کردهاند، ستاره نوترونی بايد در مسيری نزديک به خط عمود و در جهت دورشدن از مرکز سحابی ابرنواختری حرکت کند.
اما اين همه ماجرا نيست. گروهی ديگر از پژوهشگران به سرپرستی مارگاريتا کارووشکا از مرکز اخترفيزيک اسميثسونيان توانستهاند جزئيات بيشتری از اين ستاره نوترونی را آشکار کنند. آنها توانستهاند دنباله باريکی از گازهای سردتر از محيط را بيابند که به نظر میرسد از ستاره نوترونی خارج شدهاند و همجهت با دنباله امتداد يافتهاند. آنها همچنين عارضهای نقطهای شکل را در سحابی پرتو ايکس اطراف ستاره نوترونی يافتهاند که ماهيتش هنوز مشخص نيست.
کارشناسان حدس میزنند آزمودن اين فرضيهها و بررسی دقیقتر جزئیات این ستاره نوترونی به ده سال رصد نياز دارد و بدینترتیب، سحابی ابرنواختری IC443 به یکی از هدفهای دائمی رصدخانه فضایی چاندرا تبدیل میشود.
شرح عکس: تصویر بالا ترکیبی از نماهای سحابی ابرنواختری IC443 در رصدهای پرتو ایکس( آبیرنگ، چاندرا و ROSAT) ، رادیویی (سبزرنگ، VLA) و نور مریی (قرمزرنگ، DSS) است. در نمای نزدیک، ستاره نوترونی دیده میشود که همانند یک دنبالهدار، دنبالهای از ذرات پرانرژی دارد و با سرعت هشتصدهزار کیلومتر بر ساعت حرکت میکند. بهوضوح دیده میشود این دنباله در راستای شعاعی این سحابی نیست.
منبع : SpaceFlightNow.com
نويسنده : ذوالفقار دانشی