ماهواره TIMED که نامش مخفف عبارت انگلیسی «ماهواره بررسیکننده پویایی و انرژی ذرات گرماکره، یونکره و مزوسفر» است، از سوی آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جانزهاپکینز هدایت میشود. در طول شش سال گذشته، این ماهواره توانسته است رفتار لایههای میانی (مزوسفر) و فوقانی جو (گرماکره- یونکره پایینی یا MLTI) را نسبت به تغییرات فعالیت خورشیدی بررسی کند و اطلاعات ارزشمندی را در طول یک چرخه خورشیدی جمعآوری کند. قرار است این ماهواره در ماموریت جدید خود، به بررسی رفتار این لایهها به تحریکهای تفکیکشده خورشیدی و زمینمغناطیسی بپردازد. این نخستینبار است که دانشمندان میتوانند فعالیتهای خورشیدی و تاثیراتش بر ناحیه MLTI را در بلندمدت اندازهگیری کنند. کارشناسان امیدوارند با اطلاعات بدستآمده به درک بهتری از تغییرات این بخش از جو دست یابند و با تاثیرات این لایه بر ارتباطات رادیویی، رهگیری ماهوارهها، طولعمر ماهوارهها، فرآیند خوردگی فلزاتی که در صنایع فضایی کاربرد دارند و همچنین حرکت فضاپیماهای بدون سرنشین در آن بیشتر آشنا شوند.
یکی از مهمترین اهداف تمدید ماموریت TIMED، بررسی چگونگی فرار ذرات هوا در لایههای فوقانی جو است. بررسی فرآیندهای حاکم بر فرار اکسیژن و هیدروژن در این لایهها دانشمندان را در درک تحول جو دیگر سیارات منظومه شمسی مانند زهره و مریخ کمک میکند و آنان را به تخمینی از آینده جو زمین میرساند.
مدارگرد TIMED همچنین قرار است به رصدخانه بزرگ فیزیکخورشیدی ناسا بپیوندد. این رصدخانه مجموعهای از ماهوارههای ناسا است که ماموریتشان، بررسی خورشید و تاثیرات آن بر زمین است. خورشید و تاثیر آن بر حیات و جامعه برای ناسا از اهمیت بالایی برخوردار است و مسوولان ناسا امیدوارند با بررسی دادههای ارسالی TIMED، بتوانند نسل بعدی ماهوارههای فیزیکخورشیدی را ارتقا دهند.
منبع : SpaceFlightNow.com
نويسنده : ذوالفقار دانشی