انکلادوس، قمر یخی کوچک زحل، نوعی حرکت دورانی دارد که مواد کمچگال را در قطبین سیاره متمرکز میکند
فرانسیس نیمو، استادیار علوم زمینشناسی دانشگاه کالیفرنیا در سانتاکروز در مورد این تصویر کاسینی میگوید: وقتی تصاویرکاسینی را دریافت کردیم، بسیار شگفتزده شدیم که این نقطه داغ چیست و چرا در قطب جنوب قمر واقع شدهاست. حدس اولیه ما این بود که اینها چشمههای آبگرم هستند و از آغاز در قطب سیاره قرار نداشتهاند. بنابراین سعی کردیم بفهمیم چه شده است که این چشمهها سر از قطب جنوب این قمر درآوردهاند.
نیمو و همکارش، رابرت پاپالاردو از آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا، پیشنهاد کردهاند فرآیندی بازچرخشی در داخل قمر در جریان است که در آن، مادهای داغ با چگالی پایین به سطح انکلادوس فوران میکند. بهنظر آنها این فرآیند در دیگر قمرهای کوچک منظومه شمسی نیز مانند میراندا (قمر اورانوس) وجود دارد.
وجود این ماده داغ و کمچگال همچنین میتواند شار حرارتی بسیار زیاد و عوارض سطحی دیده شده در قطب جنوب انکلادوس را توضیح دهد. این عوارض سطحی فقط شامل چشمههای فورانگر آبگرم نیستند، بلکه الگوهایی شبیه به اثر پنجه ببر نیز دیده میشوند که بهنظر میرسد مناطق تسلیمشده در برابر تنشهای تکتونیکی لایههای سطحی قمر هستند. قطب جنوب انکلادوس گرمتر از دیگر نقاط سطح قمر است و خطوط پنجهببری هم از دیگر نواحی اطراف داغترند. این بدان معنیاست که در زیر این سطح، مادهای داغ متمرکز شدهاست که خود، تاییدی بر پیشنهاد نیمو و پاپالاردو است.
این دو پژوهشگر حدس میزنند گرمایش داخلی انکلادوس به مدار بیضوی کشیدهاش بهدور زحل مرتبط است. این قمر در طول حرکت بهدور زحل، تغییرات شدید نیروی گرانشی را تحمل میکند. نیروهای جزرومدی این قمر را تحت کشش و فشار قرار میدهند و بدینترتیب، انرژی مکانیکی را به انرژی گرمایی درون قمر تبدیل میکنند.
دانشمندان امیدوارند با برنامهریزی دقیق ملاقاتهای بعدی کاسینی با قمر انکلادوس، این پیشبینیها را آزمایش کنند.
شرح عکس: این طرح گرافیکی، ساختار داخلی انکلادوس را نمایش میدهد. ماده گرم و کمچگال از داخل قمر به سطح آن جریان مییابد. این ماده میتواند درون پوسته یخی (ماده زردرنگ) یا درون هسته سنگی قرار داشتهباشد (ماده قرمزرنگ). بهنظر میرسد این ماده کمچگال سبب شدهاست انکلادوس بهشکلی دوران کند که این ناحیه در قطب جنوب قرار بگیرد. عکس از موسسه علوم فضایی، JPL، ناسا
منبع : SpaceFlightNow.com
نويسنده : ذوالفقار دانشی