فضاپیمای کلاودست، ماموریت علمی خود را با ارسال نخستین بسته اطلاعات رسما آغاز کرد. تصاویر ارسالی، مقطع عرضی ابرهایی را در راستای بالا-پایین نشان میدهند و برای نخستین بار، تصاویر همزمانی را از ابرها و ذرات بارش به بشر نشان دادهاند.
دبورا وین، مسوول تحقیقات نظری کلاودست در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا با شگفتانگیز توصیفکردن تصاویر میگوید: تاکنون جو زمین را بهاین شکل ندیده بودیم. اینبار ابرها را مانند تصاویر روی کاغذ نمیبینیم، ما میتوانیم به ژرفای ابر نفوذ کنیم و پیچیدگیهای لایههای مختلف را ببینیم.
فضاپیمای کلاودست در 28 آوریل / 8 اردیبهشت بهوسیله یک موشک دلتا2 به فضا پرتاب شد. ماهواره دیگری نیز بهنام کالیپسو با کلاودست همراه بود که ماموریتش بررسی ذرات معلق هوا است. رادار نقشهبردار مقطع عرضی ابرها که نخستین رادار در طول موجهای میلیمتری است، مهمترین ابزار علمی کلاودست است که سه هفته پیش آزمایش شد و کار خود را رسما در 12 خردادماه آغاز کرد. نخستین دادههای ارسالی این ابزار نشان میدهد رادار تمام انواع ابرهای معمولی را رصد کرده است و توانسته در تمامی آنها بهجز ابرهای با بارندگی سنگین نفوذ کند. نتایج فعلی بسیار ابتدایی است و گروه تحقیقاتی کلاودست قصد دارد تا نه ماه آینده، این تصاویر را تحلیل و نتایجش را اعلام کند.
نخستین تصاویر، سطح مقطع جبهه یک طوفان حارهای را بر فراز دریای نروژ در تاریخ 30 اردیبهشت نشان میدهد. رنگهای قرمز تصویر نشاندهنده ذراتی مانند قطرات باران، بلورهای یخ و دانههای برف است که بازتابندگی بسیار بالایی دارند،. رنگ آبی هم نمایانگر ابرهای سیروس نازکتر است.
این رادار همچنین تصویری را از یک کولاک شبانه در قطب جنوب تهیه کردهاست. شبهای طولانی زمستانی در قطب جنوب آغاز شدهاست و این موضوع، اندازهگیریهای ازراهدور معمولی را با مشکل مواجه میکند. کلاودست نخستین ماهوارهای است که توانستهاست بارش برف را از فضا تشخیص دهد.
تصویر سوم نیز ابرهای طوفانی بلندی را برفراز شرق آفریقا نشان میدهد.
منبع : پایگاه خبری نشریه NewScientist
نويسنده : ذوالفقار دانشی -
این آدرس ایمیل در مقابل هرزنامهها محافظت می شود. برای مشاهده آن نیاز به فعال کردن جاوا اسکریپت دارید.