کشف سریعترین ستاره نوترونی با سرعت 1500 کیلومتر بر ثانیه، باعث پیچیده تر شدن این موضوع شده است که چگونه اجساد چگال ستارگان به چنین سرعتهای بالایی دست پیدا میکنند.
ستارگان نوترونی، باقیمانده ستارگان سنگینی هستند که درانفجارهای ابرنواختری نابود شدهاند. آنها کرههایی در ابعاد یک شهر بزرگند و به شکلی باورنکردنی چگالند، بهطوریکه یک قاشق چایخوری از ماده این ستارهها یک میلیارد تن وزن دارد. بسیاری از ستارگان نوترونی شناختهشده با سرعت صدها کیلومتر بر ثانیه حرکت می کنند. اما یکی از آنها که در سال 2005 شناسایی شد 1100 کیلومتر بر ثانیه سرعت داشت. تخمین زده میشود که برخی از این ستارگان سرعتی بیش از 1500 کیلومتر بر ثانیه داشته باشند. البته شاید این سرعتهای بالا درمسیر غیرمستقیم اندازه گیری شده باشد، چراکه مشاهدات نشان میدهد این حرکتها تاثیراتی بر گازهای اطراف داشته است.
اخترشناسان وقت زیادی را برای مطالعه چگونگی شتابگیری ستارگان نوترونی و دستیابی آنها به این سرعتهای زیاد صرف کردهاند. بر اساس مدلها و تئوریهای موجود، سرعت این ستارگان معمولا چند صدکیلومتر بر ثانیه است و بهندرت به 1000 کیلومتر بر ثانیه میرسد.
اما ستارهای نوترونی که بهتازگی کشفشده، 1500 کیلومتر بر ثانیه سرعت دارد که مدلهای قبلی را به مبارزه طلبیده است. این کشف توسط محققان سازمان فضایی ناسا و با استفاده از تلسکوپ فضایی چاندرا انجام شده است. چاندرا بهمدت پنجسال از این ستاره نوترونی که RX J0822-4300 نام دارد، تصویر برداری نمود . این ستاره که در یک سحابی باقیمانده ابرنواختری در صورت فلکی کشتیدم قرار گرفته، هرسال 44 هزارم درجه در آسمان حرکت می کند و بر اساس تخمین هایی که زده شده، فاصلهاش با ما 6500 سال نوری است.
منبع : New scientist space
نويسنده : ایلیا تیموری