آنچه که گذشت مهمترین عناوین خبری در سال 1385 تلسکوپ تازه ساخت Pan-STARRS آماده بهره برداری می باشد


تلسکوپ تازه ساخت Pan-STARRS آماده بهره برداری می باشد

تلسکوپ تازه ساخت Pan-STARRS با آینه ای به قطر 1.8 متر در ایالت هاوایی آماده بهره برداری می باشد.بدین ترتیب دانشمندان قادر خواهند بود علاوه بر نقشه برداری سه بعدی از کیهان به جستجوی سیاراک هایی که احتمال برخورد آنها با زمین وجود دارد،بپردازند.

 

 به تازگی شمار زیادی از اخترشناسان از نقاط مختلف جهان با یکدیگر توافق نموده اند تا به طور مشترک با استفاده از تلسکوپ Pan-STARRS  که مجهز به بزرگترین دورربین دیجیتال نیز می باشد، به بررسی سیارک ها (از کوچکترین اعضای سامانه خورشیدی )، ستارگان، ابرنواختر ها و کهکشان ها بپردازند.بدین ترتیب با نتایج حاصل از این تحقیقات، بار دیگر انقلابی در داده های ما پیرامون فضای اطرافمان ایجاد خواهد شد.

 در این تحقیقیات دانشمندان هم زمان علاوه بر تصویر برداری از آسمان برای جستجوی سیارک هایی که زمین را تهدید می کنند، دقیق ترین نقشه سه بعدی از کیهان(کهکشان ها و ماده تاریک) را نیز تهیه می نمایند.بدین ترتیب اخترشناسان قادر خواهند بود با بررسی و اندازه گیری انرژی تاریک به چگونگی گسترش کهکشان ها  از گذشته تا کنون آگاهی یابند.

 

در طی سال های اخیر درک ما نسبت به کیهان دچار تحولات گوناگونی شده است.با فناوری های امروزی ما به کشفیات جدیدی دست یافته ایم،از بررسی سیاره ای فراخورشیدی در دور دست های کهکشان راه شیری گرفته تا بررسی پدیده ای اسرار آمیز به نام انرژی تاریک که سرعت انبساط کیهان را افزایش می دهد.علاوه بر موارد فوق تلسکوپ PS1 با ویژگی های منحصر به فرد خود در تصویر برداری، پنجره ای جدید در دانش ما نسبت به مفاهیم پایه ای کیهان باز خواهد نمود.

 

پرفسور کارل فرنک کیهان شناس و مدیر موسسه تحقیقاتی دورام در این باره می گوید: تلسکوپ PS1 ابتکاری بسیار ارزشمند در زمینه ستاره شناسی می باشد و ما به واسطه آن قادر خواهیم بود به مهمترین سوالاتی که بر سر راه دانش امروزی وجود دارد پاسخ دهیم ، از سیارک هایی که برای زمین یک تهدید به حساب می آیند گرفته تا منشا کهکشان ها و ماهیت ماده و انرژی تاریک. 

پرفسور آلن فیتسیمونز از دانشگاه کویین می افزاید:هم اکنون دانش ما پیرامون سیارک هایی با ابعادی کمتر از یک کیلوکتر ، بسیار اندک می باشد و این گونه به نظر می رسد که تعدا برخود آنها با زمین نسبت به سیارک های بزگتر بسیار بیشتر است.تلسکوپ PS1   به گونه ای طراحی شده است که به جستجوی این سیارک ها بپردازد و بدین ترتیب دانشمندان با برسی این سیارک ها  میزان خطر  برخورد آنها را تعیین می نمایند.

  

پرفسور کیهان شناس جان پکک از از دانشگاه ادین بورا در پایان خاطر نشان کرد که تلسکوپ PS1 برای  نفشه برداری از کیهان بسیار مناسب خواهد بود و در روشی بی سابقه و بسیار دقیق از جهات مختلف به بررسی ویژگی های ماده و انرژی تاریک خواهد پرداخت.همکاری در این پروژه برای هر اخترشناس،امتیازی ویژه محسوب می شود و همه ما بی صبرانه منتظریم تا ببینیم در آینده چه پیش خواهد آمد.

 

در طی سه سال و نیم آینده بیش از سی دانشمند و اخترشناس به همراه  سایر پژوهشگران برای تحلیل و بررسی نتایچ تحقیقات ، به این پروژه عظیم ملحق خواهند شد.

 ساخت این تلسکوپ نزدیک به چهل میلیون دلار هزینه در بر داشته است و پیش بینی می شود برای اجرای تحقیقات آتی به بیش از ده میلیون دلار بودجه نیاز باشد.

 

گروه های مختلفی که هم اکنون در پیشبرد این پروژه با یکدیگر همکاری می نمایند عبارتند از: دانشگاه دورام  انگلستان، دانشگاه کویین بلفست در ایرلند،دانشگاه ادین بورا در اسکاتلند ، موسسه اخترشناسی و فیزیک برون زمین ماکس پلانک در آلمان،دانشگاه هاروراد،جان هاپکینز و رصدخانه کامبریز در ایالات متحده.

 

 

  منبع : RAS news Release

  نويسنده  : اسماعیل مروجی