سيد مقصود كيانوش از فعالين نجوم يزد از ساخت رصدخانه رباتيك در خرانق يزد خبر داد و افزود: اين پروژه كه با مديريت انجمن نجوم ايران ساخته خواهد شد، در مرحلهاي از اجرا متوقف شده است.
كيانوش توجه مسئولين به مسائل علمي را خواستار شد و خاطرنشان ساخت: به همت شهردار خضرآباد طرح آسمان نماي 100 نفره در اين منطقه در مرحله اجرا است. طرح آسمان نماي 100 نفره كه داراي تجهيزات نجومي كامل و داراي رصدخانه ميباشد، گنجايش صد نفر را دارد.
وي تجهيزات حال حاضر انجمن آسمان كوير را دوربينها دوچشمي با مشخصه 70×15 تلسكوپ 16 اينچ تلسكوپ 6 اينچ اسكاي واچر تلسكوپ 4 اينچ انعكاسي و بازتابي ذكر كرد و ادامه داد: بهترين رصدگاههاي يزد در سريزد (از يزد به طرف مهريز) جاده دربيد، عبدا... شهباز در بخشي از مسير نصرآباد، امامزاده و پيست اسكينير قرار دارند.
وي يكي از مهمترين فعاليتهاي انجمن نجوم را رؤيت هلال ماه عنوان كرد و گفت: 29 آبان ماه گروه علمي ما براي رؤيت هلال ماه راهي پيست اسكي شد كه ماه در آن زمان رؤيت نشد و ماه قمري شوال 30 روزه اعلام گرديد.
كيانوش رصد در مناطق پر رفت و آمد شهر را سبب ترغيب مردم به مبحث نجوم و ستارگان آسمان شب دانست و اظهار داشت: با وجود شرايط سخت رصد، گاهي مواقع در مكانهايي چون ميدان ماركار و اميرچخماق گروه نجوم مستقر ميشود.
وي افزود: آخرين رصد گروه نجوم يزد ، رصد بارش شهابي اسدي در منطقه حاجيآباد ميبد بود که 26 آبان ماه صورت گرفت. اكيپ 20 نفرهاي از دانشآموزان و دانشجويان علاقمند اين عمليات نجومي را انجام دادند.
وي خاطرنشان ساخت: از طرحهاي نجومي در دست اجرا احداث رصدخانه آموزشي در شهرستان يزد ميباشد كه بايد از طرف شهرداري و استانداري يزد تأمين اعتبار شود.
وي ادامه داد: در اين زمينه اقداماتي چون هماهنگي انجمن نجوم با استانداري جهت انتخاب رصدگاه مناسب براي بنا كردن گنبد رصدخانه در آن مكان صورت گرفته و چند نقطه از يزد شناسايي و از جنبههاي تخصصي ارزيابي شده است.
سيد مقصود كيانوش از ديگر طرحهاي در حال بررسي را ساخت ساعت آفتابي در ميادين شهر عنوان كرد و اظهار داشت: با همكاري و اعتبار شهرداري اين طرح نيز به زودي اجرا خواهد شد.
اين عضو انجمن نجوم خاطرنشان ساخت: انجمن نجوم يزد با انجمنهاي استانهاي ديگر تعامل و تبادل نظر دارد. بيشترين ارتباط آن با انجمن نجوم ايران (سرپرست انجمنهاي نجوم كشوري)، انجمن آسمان طوس مشهد ، اخترشناسي شيراز، نجوم همدان و ... است.
وي با اشاره به اينكه برگزاري همايشهاي نجومي دستاوردهاي علمي زيادي برايمان داشته افزود: همايشهايي با موضوع هلال ماه منظومه شمسي، آلودگيهاي نوري، اختر فيزيك راديويي و راديو تلسكوپها به اوقات شرعي روشهاي جهتيابي و قبله يابي، بررسي پروژه مريخ نوردي و توسط يكي از ايرانيان در سازمان ناساي آمريكا را ميتوان نام برد.
اين مدرس نجوم از معضلات درگير با رصد آسمان شب را آلودگي نوري دانست و گفت: نورپردازي نادرست شب شهرها سبب ميشود تا به جاي روشن كردن زمين آسمان را روشن كنيم.
سيدمقصود كيانوش اضافه كرد: در صدد تشكيل انجمن جديدي با هدف مبارزه با آلودگي نوري هستيم كه دستور كار آن بررسي و اجراي روشهاي علمي و اصولي در نورپردازي است تا بتوان از طريق آن، نورپردازي شهرها را در حد مطلوب تنظيم كرد.
لازم به ذكر است، انجمن نجوم يزد فعاليت رسمي خود را از سال 1381 شروع كرد و هم اكنون بيش از 150 عضو دارد كه اين اعضاء دانشجو، دانشآموز، كارمند، كاسب و ... را تشكيل ميدهد.
منبع : روزنامه خاتم یزد