رصدخانه خورشیدی ملی آمریکا، در حال انتخاب مکان مناسب برای استقرار بزرگترین تلسکوپ خورشیدی جهان است.
رصدخانه خورشیدی ملی آمریکا، در حال انتخاب مکان مناسب برای استقرار بزرگترین تلسکوپ خورشیدی جهان است.این تلسکوپ با قطر دهانه 4 متر، به مطالعه فعالیتهای سطحی خورشید از قبیل لکه های خورشیدی می پردازد.
رصدخانه خورشیدی ملی آمریکا و شرکای آن در نوامبر 2003، شش محل را برای استقرار بزرگترین تلسکوپ خورشیدی جهان اعلام کردند. این گروه، اخیرا نام سه محل نامزد را برای قرار دادن "تلسکوپ خورشیدی با فناوری پیشرفته "، موسوم به ATST اعلام کرد.
این نامزدها عبارتند از: "هالیاکالا" (Haleakala) در جزیره هاوایی، "بیگ بیر لیک" (Big Bear Lake) در کالیفرنیا و لاپالما در جزایر قناری اسپانیا. قرار است یکی از این مکانها پس از ارزیابی دقیق و طولانی بعنوان محل استقرار تلسکوپ ATST انتخاب شود.
"استفان کیل"، مدیر رصدخانه ملی خورشیدی می گوید: « این سه مکان از میان شش مکان نامزد قبلی و پس از جمع آوری داده های آنها در طول بیش از یکسال انتخاب شدند و هر یک از این مکانها دارای ترکیب منحصر بفردی از شرایط جوی و دیگر عوامل مناسب برای قرار دادن تلسکوپ ATST است.»
گروه انتخاب کننده محل استقرار تلسکوپ، هر یک از این سه مکان را بر اساس عواملی نظیر تعداد روزهای با هوای صاف، دید عالی، رطوبت کم، کم بودن عبور هواپیما از آسمان محل و پایین بودن میزان غبار مورد ارزیابی قرار خواهد داد و مکان انتخابی نهایی را اواخر سال 2004 اعلام خواهد کرد.
تلسکوپ ATST بزدوی به بزرگترین تلسکوپ خورشیدی زمینی تبدیل خواهد شد. قطر دهانه این تلسکوپ، 4 متر است و با استفاده از فناوری نوری تطبیقی و فناوری های دیگر به مطالعه فعالیتهای سطح خورشید، مانند لکه های خورشیدی، شراره های خورشیدی و پدیده هایی که تلسکوپ های فعلی قادر به تشخیص آنها نیستند می پردازد.
لکه های خورشیدی، نقاط تیره رنگ سطح خورشید با دمای حدود 3800 تا 3900 درجه کلوین هستند که در مقایسه با نواحی دیگر سطح خورشید (با دمای متوسط 6000 درجه کلوین)، دمایی به نسبت کمتر دارند. ویژگی دیگر لکه های خورشیدی، وجود میدان مغناطیسی قوی در آنها است؛ بطوریکه با افزایش تعداد لکه های خورشیدی، معمولا ارتباطات رادیویی و ماهواره ای بر روی زمین با مشکلات جدی مواجه می شود.
تلسکوپ ATST همچنین می تواند بخش فروسرخ طیف خورشید را تحت پوشش قرار دهد. قدرت تفکیک مکانی این تلسکوپ، 0.03 است در حالیکه قدرت تفکیک مکانی تلسکوپهای فعلی بین 0.5 تا 0.1 است!
فناوری نوری تطیقی بکار رفته در این تلسکوپ، در واقع مجموعه ای از تلسکوپ، رایانه و آینه های با قابلیت تغییر شکل است که اثرات نامطلوب جو بر تصاویر گرفته شده را کاهش می دهند.
در حال حاضر، تلسکوپ "مکمث-پییرس" در کیت پیک ایالت آریزونا بزرگترین تلسکوپ خورشیدی جهان است. این تلسکوپ که 1.6 متر قطر دارد، کار خود را از سال 1962 آغاز کرد.