آنچه که گذشت مهمترین عناوین خبری در سال 1383 اولین تصویر میکروسکوپی خاک مریخ


اولین تصویر میکروسکوپی خاک مریخ

کاوشگر مریخ نورد «آپورچونیتی» اولین تصویر میکروسکوپی خاک مریخ و همچنین نقشه نشان دهنده میزان هماتیت در محل فرود خود در دشت «مریدیانی پلانوم»  را به زمین ارسال کرد.
 

 

مریخ نورد «آپورچونیتی»، اولین تصویر میکروسکوپی خاک مریخ را به زمین ارسال کرد. به گفته «استیو اسکویرز» از دانشگاه کورنل نیویورک، در این تصویر، در میان لایه نازکی از شن، ذراتی کروی شکل دیده می شود که تاکنون هیچگاه بر روی مریخ دیده نشده بود. به عقیده دانشمندان، این سنگریزه های کروی در اثر فرآیندهای زمین شناختی (مریخ شناختی!) از قبیل سرد شدن مواد مذاب آتشفشانی و تجمع لایه ای از مواد در اطراف ذرات بوجود می آیند.
 پهنای توده خاکی  عکسبرداری شده، 3 سانتی متر است و قطر ذره کروی شکل واقع در گوشه سمت چپ این تصویر، تنها 3 میلی متر است.

 

 

 

 

 

نقشه هماتیت مریخنقشه مقابل، قسمتی از ناحیه فرود کاوشگر «آپورچونیتی» را نشان می دهد که هماتیت بلوری در آن وجود دارد. رنگ قرمز و نارنجی، نشانگر میزان بالا و رنگ آبی و سبز نشان دهنده میزان پایین مواد معدنی آهندار است. این تصویر، حاصل ترکیب داده های بدست آمده توسط طیف سنج انتشار گرمای مینیاتوری و تصاویر گرفته شده توسط دوربین تمام منظر مریخ نورد «آپورچونیتی» است. هماتیت ماده ای مرکب از آهن و اکسیژن است و در واقع، نوعی اکسید آهن محسوب می شود. این ماده، بر روی زمین در مناطقی تشکیل می شود که در آنجا آب وجود دارد. به همین دلیل، مناطق هماتیت دار مریخ، محل بسیار مناسبی برای جستجوی علائم وجود آب در گذشته مریخ هستند.

 

 

جدید ترین عکس ارسالی «آپورچونیتی»
در جدیدترین تصویر ارسالی توسط مریخ نورد «آپورچونیتی»، رد چرخهای کاوشگر و تغییر مسیر آن در سطح خاک مریخ دیده می شود در این تصویر، کاوشگر در فاصله 3.5 متری فرودگر خود قرار دارد.

 

 

آخرین خبرها از «اسپیریت»
  کنترل کنندگان زمینی مریخ نورد «اسپیریت»، روز چهارشنبه هفته گذشته توانستند حافظه فلاش کاوشگر را با موفقیت فرمت کنند. چند روز پیش، به دلیل ذخیره بیش از حد اطلاعات بر روی حافظه فلاش «اسپیریت»، ارسال داده های علمی کاوشگر به زمین متوقف شده بود و دانشمندان ناسا تنها قادر به دریافت داده های فنی آن بودند. 
  «حافظه فلاش» نوعی حافظه سخت افزاری با قابلیت بازنویسی است که حتی در هنگام خاموش بودن دستگاه، قادر به ذخیره اطلاعات است. تراشه BIOS در رایانه های معمولی و کارت حافظه دوربینهای دیجیتال مثالهایی از «حافظه فلاش» هستند. قرار است ظرف امروز و فردا، ابزار سنگ تراش «اسپیریت» به حفر سوراخ در یکی از صخره های نزدیک محل فرود کاوشگر بپردازد و سپس طیف سنج پرتو ایکس ذره آلفای کاوشگر به مطالعه ترکیب شیمیایی مواد درون صخره بپردازد.

کاوشگر «اسپیریت» در بیستم خرداد 1382 به فضا پرتاب شد و روز شنبه 13 دی، با موفقیت در دهانه برخوردی «گوسف» در مریخ فرود آمد و تصاویری از یک سرزمین خشک و سنگلاخی ارسال کرد. کاوشگر «آپورچونیتی» نیز در شانزدهم تیر 1382 سفر خود به سیاره سرخ را آغاز کرد و سرانجام اوایل بامداد روز یکشنبه پنجم بهمن ماه، در دشت «مریدیانی پلانوم» مریخ فرود آمد.
کاوشگر «اسپیریت» و «آپورچونیتی»، تاکنون به ترتیب 1968 و  844 عدد تصویر خام از سیاره سرخ به زمین ارسال کرده اند و از زمان فرود آنها در خاک مریخ، به ترتیب 35 و 15 روز می گذرد. لازم به ذکر است، هر روز مریخ، 40 دقیقه طولانی تر از روز زمین است.

ماموریت هشتصد میلیون دلاری «مریخ نوردهای کاوشگر مریخ» (
MER)، شامل دو روبات کاوشگر کاملا یکسان به نامهای «Spirit» و «Opportunity» است که وظیفه هر دوی آنها تلاش برای یافتن نشانه های وجود  آب در گذشته مریخ است. هم اکنون این دو مریخ نورد در دو مکان مختلف مریخ قرار دارند.

 

منبع : nasa+Spaceflightnow.com
  نويسنده
 : مسعود کمیلی