آنچه که گذشت مهمترین عناوین خبری در سال 1383 کشف ابر مرموز گازي بينهايت داغي در قلب کهکشان راه شیری


کشف ابر مرموز گازي بينهايت داغي در قلب کهکشان راه شیری


تلسکوپ پرتو ایکس چاندرا ابر مرموز گازي بينهايت داغي را در قلب کهکشان راه شیری شناسايي کرد .

 

 تابشي مرموز از مرکز کهکشان راه شيري. عکس از رصدخانه اشعه ايکس چاندرا

 

اگر نگاه دقيقي به مرکز راه شيري داشته باشيد ,چه چيزي خواهيد يافت؟  اگر با چشمانی مجهز به اشعه ایکس به مرکز کهکشان نگاه کنید قطعا چیزهای جالب را خواهید دید. تجمع ستارگان ,يک سياهچاله عظيم ,و بعضي اجرام نو و جالب را فقط رصدخانه اشعه ايکس چاندرا متعلق به سازمان فضایی کشف میکند.این تلسکوپ مدار گرد ,ابر مرموز گازي بينهايت داغي را در قلب کهکشان شناسايي کرد . معمای تازه ای که ذهن دانشمندان را به خود مشغول کرده است .

 

چاندرا به ستاره سناسان اين امکان را مي دهد که اشعه ايکس راديويي پنهان از اجسام آسماني را مشاهده کنندستاره شناسان در دانشگاه کاليفرنيا در لوس آنجلس ,عکسهايي از فضاي مورد  مشاهده چاندرا که از تمام منابع ممکن از اشعه ايکس راديويي پاکسازي شده است را دريافت کردند که شامل:ريزنقشهاي سفيد ,ستاره هاي نورتوني و کهکشانهاي پشت سر بود.با مقدار عظيمي از اشعه ايکس راديويي که به احتمال خيلي زياد از يک ابر گازي فوق العاده داغ صادر مي شد Fred Baganoff از انستيتو تکنولوژي ماساچوست اظهار داشت که:"هيچ درجه شناخته شده از موادي که قادر به شرح چنين مقدار عظيمي از منابع انرژي فوق العاده اشعه ايکس در مرکز کهکشان باشد ,وجود ندارد"تلاش براي تعيين هويت منبع راديويي يقينا به خودي خود يک معماي بزرگ بود.اما اينجا يک راز بزرگتري هست.چرا آنجا هنوز داغ است؟ ابر گازي مانندي چون اين ,  18 ميليون درجه فارنهايت در بعضي نقاط , و 180 میلیون درجه درنقاط ديگر, که ميتوانست بيليونها سال پيش خنک شده باشد!

 

يک تئوري منتج شده دو تايي که مستلزم موجهاي ضربه اي ابرنواختر است ,وجود دارد : زماني که عمر يک ستاره به پايان مي رسد ,در انفجار عظيم ابرنواختري , اغتشاش مغناطيسي وذرات اتمي انرژي بالا در طول فضا جريان پيدا مي کند.هر کدام از آن محصولات مي تواند براي گرماي ابر گازي معتبر باشد ,اما دو نظر حتي منجر به طرح سوالات بيشتر مي شود. در حقيقت هيچ کدام واقعا مطمئن نيستند اين ابر گازي چگونه اينطورگرم باقي مانده است

 

 

 رصدخانه اشعه ايکس چاندرا توسط شاتل کلمبيا در جولاي 1999در مدار قرار داده شد.

 

 

 اين تلسکوپ قسمتي از برنامه رصدخانه اي بزرگ ناسا است .ستاره شناساني که در اين زمينه مطالعه مي کنند کاملا مطمئن نيستند که تماما به يک ابر گازي نگاه ميکنند.اين ميتواند يک کلکسيون از اجرامي که هرگز قبل از آن نديده بوديم باشد ,که ترکيب آنها تابشي بزرگ از اشعه راديويي مي آفريند.اين مانند نگاهي مشابه به يک شهر از مسافتي دور است ,که تمام نقاط منحصر بفرد از نور ,بصورت يک تابش عظيم به نظر مي آيد.

به هر صورت   Michael Muno محقق اختر فيزيک از UCLAبه خوبي مطمئن است که چاندرا به چه جيز نگاه ميکند Muno اظهار مي دارد که:"بهترين توضيح براي داده هاي چاندرا اينست که انرژي زياد اشعه ايکس از يک گاز بينهايت داغ مي آيد ,اين ميتواند به آن معنا باشد که آينده نزديک مهمي در درکمان از منبع گرما در مرکز کهکشان وجود دارد."

  منبع : nasa 

نويسنده  : همدم نیکخواه