آنچه که گذشت مهمترین عناوین خبری در سال 1383 اتمام پروژه سریع السیر زهره


اتمام پروژه سریع السیر زهره

 کار مونتاژ فضاپیمای سریع السیر زهره – متعلق به  آژانس فضایی اروپا - به اتمام رسید و کم کم این فضاپیما برای نخستین کاوش اروپایی از دومین سیاره ی منظومه ی خورشیدی آماده می شود.

 

زهره، سیاره ای که اغلب  خواهر دوقلوی زمین خوانده می شود، در خود معماهای بسیاری دارد که همواره دانشمندان را شیفته ی خود کرده است.  یکی از مهمترین سوالاتی که همواره وجود داشته، تفاوت بسیار موقعیت کنونی این دو سیاره با توجه به شباهتهای بسیار آنان است. زهره و زمین در اندازه، جرم و ترکیب مواد سازنده شان بسیار به هم شبیه اند. با این حال در طول دوران تکوین این دو تا به امروز، یکی به بهشتی برای حیات مبدل شده و دیگری جهنمی ست سرشار از گرما و مواد سمی. زمین جوی به نسبت رقیق با بادهایی ملایم و ابرهایی از آب دارد؛ حال آنکه  جو  خواهر دوقلویش زهره،  بسیار غلیظ و چگال است، در خود طوفانهایی سهمناک دارد و بارانهایی از اسید سولفوریک. چه چیز باعث چنین تفاوتهای شگرفی در طول چهار میلیارد سال  شده است؟

 

سریع السیر زهره  امیدوار است با مجموعه ای از ابزارهای پیشرفته پاسخی برای این پرسش بیابد. در این ماموریت برای نخستین بار اتمسفر زهره بطور کامل طیف سنجی  خواهد شد.

 

علاوه بر آن می توان در زهره به مطالعه ی پدیده ای  پرداخت که برای حیات زمینیان بسیار با اهمیت است. زمان زیادی نیست که انسان با مشکلی موسوم به "پدیده ی گلخانه ای" روبرو شده است. پیشرفت صنعت باعث تولید گازهایی شده که مانع از خروج حرارت گرمایی از جو زمین می شوند و این، گرم تر شدن دمای متوسط زمین را سبب می شود. این پدیده مدتهاست که در زهره روی داده و سیاره را به جهنمی سوزان تبدیل کرده است. سریع السیر زهره در نظر دارد به بررسی و شناخت بشیتر این رویداد در زهره بپردازد. فضاپیما همچنین در جستجوی نیرویی خواهد بود که منشاء به وجود آمدن طوفانهای سهمناک زهره هستند.

 

اما زهره هنوز معماهای دیگری نیز در خود دارد. با وجود شباهتهای بسیار دو سیاره و ساختار تقریبا یکسان درونی شان، زهره میدان مغناطیسی ضعیفی دارد. سریع السیر امید وار است تا دلایلی برای این ضعف عجیب بیابد.

 

هم اکنون کار سرهم کردن اجزای این فضاپیمای اروپایی در تورین ایتالیا به اتمام رسیده و حتی سریع السیر، آزمایشهای اولیه پرواز را نیز پشت سر نهاده است. در اواخر مهر ماه، فضاپیما به تولوس فرانسه خواهد رفت و آزمایشهای نهایی را پشت سر خواهد گذاشت. چنانچه همه چیز به خوبی پیش برود، طبق برنامه ی زمانبندی شده، سریع السیر در پنجم آبان ماه 1384 پرتاب خواهد شد و پس از 153 روز، به الهه ی زیبای آسمانها خواهد رسید. کاوشگری که انتظار می رود پرده از برخی رازهای نهان خواهر دوقلوی زمین بردارد

   منبع : Universtoday

  نويسنده  : هاشم سیماب