در پی زلزله کشنده ی 6 دی آسیا که تاکنون بیش از 120000اقربانی به جای گذاشته است، سرعت چرخش وضعی زمین افزوده شد.
زمانی که صفحات عظیم پوسته ی زمین در زیر اقیانوس هند به زیر یک دیگر فشرده شدند، زمین فشرده تر شد و در واقع به علت کاهش حجم آن سرعت زمین افزایش پیدا کرده است و طول شب و روز در زمین نسبت به قبل، تغییر کوچکی یافته است.
به گفته ی آقای Gross، این تغییر شاید آن قدر کوچک است که فضاپیماهای "تعیین مختصات جهانی" که تغییرات محور زمین را بررسی می کنند، قادر به اندازه گیری آن نباشند ولی طبق مدل ایشان تغییرات کوچکی در این مورد به وجود آمده است.
قطب های زمین در مسیر دایره ای حرکت می کنند و در طول سال تقریبا 10متر جابجا می شوند. با توجه به اضافه شدن فقط 2.5 سانتیمتر به این مقدار، به نظر نمی آید که تغییرات خاصی بر روی زمین حتی در طولانی مدت مشاهده شود. در واقع می توان گفت حرکت تناوبی زمین دائما در تغییر و تحول است. گردش زمین آن قدر هم دقیق نیست و زمین به خودی خود، کم و بیش سرعت خود را کم و زیاد می کند.
آقای Gross میگوید: " زمانی که این تغییرات جزئی روی هم انباشته می شوند، متخصصان یک ثانیه به آخر سال اضافه می کنند، چیزی که در چندین سال اخیر اتفاق نیافتاده بود."
مدت زیادی است که متخصصان تغییرات سطح زمین، از جمله جابجایی آب های زیرزمینی، جزر و مدها و آب و هوا، را در تغییر سرعت چرخش زمین مواثر می دانند ولی تا کنون هیچ ابزاری برای محاسبه ی دقیق این مقدار ساخته نشده است. حتی پدیده های بزرگی همچون زلزله ی اخیر اثر کمی دارند و به طور کلی زمین در تغییر سرعت خودش توانایی زیادی ندارد.
به این ترتیب شاید 3 میکروثانیه عدد بسیار ناچیزی باشد و به راحتی بتوان از کنار آن گذشت. ولی بی شک فراموش کردن چهره های بیش از 80،000 نفر، مخصوصا برای حادثه دیدگان، کاری بس سخت و دشوار خواهد بود. افراد زیادی از محلیان و هم چنین جهان گردان در سواحل خوش آب و هوا، طعمه ی امواج سهمگین این زلزله شدند. امیدواریم با تلاش دوباره ی جهانی، بازهم آثار شادی بر روی صورت بازماندگان این حادثه نقش بندد.
نويسنده : احمد خوشنویس SparklySky.com