آنچه که گذشت مهمترین عناوین خبری در سال 1382 کشف یکی از کهن ترین سیارات توسط هابل


کشف یکی از کهن ترین سیارات توسط هابل

 تعداد سيارات موجود در کهکشان راه شيری احتمالا بيش از آن است که تاکنون تصور می شد .اين استنتاج ناشی از کشف تنها يک سياره در نقطه ای از کهکشان است که انتظار وجود سيارات در آن نمی رفت!

سیاره نويافته حول ستاره ای در يک خوشه کروی (اجتماعی از ستارگان)کشف شد. دانشمندان انتظار تشکيل سيارات در خوشه های کروی که شامل ميليون ها ستاره کهن است را نداشتند عمر اين سياره که دو برابر و نيم مشتری است حدود 13 ميليارد سال تخمين زده می شود و در خوشه کروی ام 4 کشف شده است که 5600 سال نوری از زمين فاصله دارد 

اين سياره و ستاره مادر، که اکنون به پايان عمر خود نزديک شده است، در پی برخوردهای حيرت انگيزی با ساير ستاره ها در ناحيه ای از فضا قرار گرفتند که امکان مشاهده آنها را فراهم کرد کشف اين منظومه و همچنين ساير سيارات در فواصل نزديک تر به زمين برای دانشمندان بدان معنی است که کهکشان ما، و جهان فرای آن احتمالا آکنده از سيارات است

 

سرگذشت پرماجرا

سرگذشت حيرت انگيز اين منظومه به گذشته های بی نهايت دور بازمی گردد.

بيش از 10 ميليارد سال قبل، سياره ای در اطراف يک ستاره جوان متولد شد که به نسل های اول سياراتی که پس از انفجار بزرگ تشکيل شدند تعلق داشت.

اين سياره برای مدت های مديد به زندگی آرام و بی حادثه خود در قلب پرازدحام خوشه کروی ادامه داد.

پيامدهای گسترده تر

با گذشت زمان سيستم متشکل از دو ستاره، يکی نوترونی و ديگری يک کوتوله سفيد، به منظومه حاوی اين سياره نزديک شد در کشمکشی که در اثر تداخل نيروهای جاذبه اين ستاره ها روی داد، کوتوله سفيد از سيستم دوگانه خود جدا شد و ستاره معمولی (حاوی سياره) جای آن را گرفت.

براساس قوانين نيوتون، خروج کوتوله سفيد از سيستم باعث شد ستاره نوترونی و سياره يکديگر را دفع کنند.

با گذشت چند ميليارد سال، ستاره معمولی به تدريج به يک ستاره سرخ عظيم و در نهايت به يک کوتوله سفيد بدل شد.

اما ستاره نوترونی در جريان اين تحولات، مواد موجود در جو سياره معمولی را جذب کرد که باعث شد سرعت چرخش آن به دور خود به صد بار در ثانيه برسد که به اين ترتيب به يک ستاره تپنده تبديل شد. دانشمندان اين نوع ستاره را به فانوس دريايی تشبيه می کنند.

طی چند ميليارد سال بعد، ستاره نوترونی مرکز پرازدحام خوشه کروی را ترک کرد و به حومه کم جمعيت تر آن رسید. از اينجا بود که ضربان های راديويی آن توسط تلسکوپ های زمينی رديابی شد.

مشاهدات راديويی اين اختر تپنده بود که ابتدا باعث کشف اين سياره در داخل منظومه شد.

ستاره شناسانی که با استفاده از تلسکوپ هابل به مطالعه اين سيستم پرداخته اند، اکنون طی مقاله ای در نشريه "ساينس" از کشف ستاره کوتوله سفيد در منظومه خبر می دهند. اين اکتشاف درک ما را از تاريخ و سابقه آن تکميل می کند.

استاين سيگوردسن از دانشگاه ايالتی پنسيلوانيا و همکاران او می گويند که هرگز انتظار تشکيل يک سياره در دوره جوانی چنين ستاره کهنسالی را نداشته اند.

در شرايط عادی امکان مشاهده چنين ستاره ای وجود ندارد، اما به کمک يک رشته حوادث منحصر به فرد، ستاره شناسان اکنون تشخيص می دهند که ستارگانی که در گذشته تنها فرض می شدند ممکن است حاوی سيارات باشند

منبع خبر :بی بی سی