با اینکه شواهدی دال بر وجود مواد معدنی حاصل از آب،در مریخ یافت شده است ولی این شواهد،برای اثبات وجود دریاچه ها یا اقیانوس های آب در گذشته مریخ کافی نیست.
برخی از دانشمندان علوم سیاره ای امیدوار بودند طیف سنج گرمایی فضاپیمای "نقشه بردار سراسر مریخ"(MGS)،موسوم به TES،بتواند مناطق کربناتی وسیعی را بر روی سیاره سرخ کشف کند.
به نظر می رسد ترکیبات لازم برای شکل گیری کربنات بر روی مریخ وجود دارد:دی اکسید کربن(که به وفور در جو مریخ وجود دارد)،مواد معدنی(موجود در زمین سرخ رنگ مریخ) و آب(که بصورت یخ در زیر زمین و قطب های مریخ وجود دارد و نیز علائمی که نشان می دهد عوارض سطحی و حفره های مریخ در اثر جریان آب شکل گرفته اند).
به گزارش گروهی از دانشمندان علوم سیاره ای دانشگاه ایالتی آریزونا، طیف سنج گرمایی فضاپیمای نقشه بردار سراسر مریخ(موسوم به TES)،مواد معدنی حاوی کربنات را در مریخ پیدا کرده است ولی مقدار مواد کشف شده،آنچنان که بسیاری ار دانشمندان آرزو یا انتظار داشتند نمی باشد.
TES،با بدست آوردن طیف فروسرخ گرمایی سطح مریخ،زمین شناسی آن را مورد مطالعه قرار می دهد.از آنجا که نحوه جذب و بازتابش گرما توسط مواد معدنی،متفاوت و منحصر بفرد است طیف فروسرخ نواحی مختلف مریخ،بسته به نوع ماده معدنی موجود در هر ناحیه،متفاوت است.
بنا بر گزارش منتشر شده در شماره سی ام مرداد مجله Science،طیف سنج گرمایی فضاپیمای MGS که قادر به تفکیک ساختارهایی با پهنای 3 کیلومتر است،در مدت ماموریت 6 ساله خود با وجود تهیه 163 میلیون طیف گرمایی از سطح مریخ،هیچگاه موفق به کشف نواحی وسیع حاوی کربنات نشده و فقط نشان داده است که 2 تا 5 درصد غبار مریخ را مواد معدنی کربناتی تشکیل می دهد.
دانشمندان معتقدند اگر مریخ در گذشته حاوی مقادیر زیاد آب مایع بوده باشد،این آب با دی اکسید کربن فراوان و مواد معدنی موجود در مریخ ترکیب می شد و صخره های کربناتی وسیع،مانند لایه های سنگ آهک موجود بر روی زمین،بوجود می آمد.
ولی به گفته "فیل کریستن سن" محقق ارشد TES،بنظر می رسد کربنات کمی که طیف سنج TES در غبار مریخ پیدا کرده،در اثر اندرکنش اقیانوس های وسیع آب با جو ضخیم مریخ بوجود نیامده،بلکه صرفا در اثر اندرکنش بین آب ناچیز و غبار موجود در جو نازک آن بوجود آمده است.این محقق همچنین فرضیه پوشیده شدن لایه های کربناتی توسط لایه های ضخیم غبار را رد می کند و معتقد است اگر چنین چیزی درست بود،مطمئنا طیف سنج TES قادر به کشف لایه های کربناتی مخفی در زیر لایه های غباری سطح مریخ بود.
منبع خبر : www.astronomy.com